NRGreport
Menü

Kínai dominancia a napelem gyártók szuperligájában

Elemzés | NRG Report | 2018-01-26 13:53

A világ legnagyobb napelem gyártói között szinte csak kínai cégek találhatók. Egyetlen koreai tulajdonban lévő vállalat kapott helyet a Top10-es listán, de a Hanwha Q-Cells gyártása is döntően Kínában koncentrálódik. Egy évvel korábban az amerikai First Solar még befért a legerősebbek közé, a 2017-es összesítésben azonban már nem jutott hely a gyártónak.

A PV Tech rendszeresen rangsorolja a világ legnagyobb napelem gyártóit az eladott kapacitás alapján. A legnagyobbaknak – azon gyártóknak, amelyek a megelőző 12-18 hónapban 4 GW kapacitás fölött értékesítettek - külön kategóriát is képeztek Silicon Module Super League (SNSL) elnevezéssel. Bár a 2017-es végleges adatok a társaságok tavaszi jelentéseikkel látnak majd napvilágot, az elemzés készítői szerint a lista véglegesnek tekinthető, az egyes szereplők közötti eltérések mértéke ugyanis olyan mértékű, ami alapján helycserék nem valószínűsíthetőek.

A kínai piac diktálja a tempót

Az erős kínai dominancia magyarázataként a szerkesztők kiemelték, hogy a kínai piac a globális napelemeladások több mint 50 százalékát teszi ki. Emellett a 10 legnagyobb szereplő Dél-Kelet-Ázsia több országában (Malajziában, Tahiföldön és Vietnámban) rendelkezik gyártókapacitásokkal, amik szinte teljes mértékben ellensúlyozzák az európai és amerikai behozatali korlátozásokat.

A lista élén három éve ugyanaz a 3 cég szerepel – a Jinko, a Trina és a Canadian Solar -, az a három vállalat, amely valóban vezeti a globális értékesítést az összes kulcsfontosságú végfelhasználói piacon. Olyan bevált csatornákkal rendelkeznek, amelyek a többi gyártó számára még erős kihívást jelentenek. Az élmezőny további szereplői között ugyanakkor számos olyan cég is található, amelyek a globális piacon ismeretlenek (GCL-SI, LONGi, Risen), aminek a magyarázata az, hogy elsősorban a kínai piacra termelnek.

Tart még a piac bővülése

A PV Tech összefoglalójában kiemelte azt is, hogy a Top10 gyártó 57 GW kapacitást jelentő napelemet adott el tavaly, ami a világpiac 60 százalkát képviseli. A nagy gyártók közötti konszolidáció ezzel erősödött, mindezzel együtt a portál szakértői szerint szó sincs a teljes piacot érintő konszolidációról. Folyamatosan jelennek meg új szereplők a piacon, ezek száma az elmúlt két évében meghaladta azokét, amelyek fizetésképtelenség vagy felvásárlás miatt eltűntek.

Az idei várakozásokat illetően a szerkesztők kiemelték, hogy a tavalyihoz hasonló folyamatok várhatóak az iparágban: meghatározó marad a kínai piac növekedése. Kiemelték, hogy a nem az ázsiai országok nagyobb kapacitással rendelkező gyártói – a First Solar, a Renesola, a Sharp és a SunPower – közül egyedül a First Solar rendelkezik az eladások növelésére vonatkozó ütemtervvel.

NRG Report | Forrás: PV Tech