Hír

Megnyugtató szinten a gázkészletek

NRGreport | 2018.01.26. 12:01

A földgáztárolókban közel 3,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint. A folyamatos földgázimporttal kiegészülve ez a mennyiség biztonságosan fedezi az ország téli igényét – áll a szervezet témában kiadott pénteki közleményében.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban. Jelenleg közel 3,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre, emellett folyamatos az utánpótlás mind a keleti, mind a nyugati forrásokból érkező import révén. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a hazai kitermelés is.

A földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet 2017. október 31-től 1200 millió köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhetők a MEKH honlapján – emlékeztetett a hivatal.

  NRGreport
Címkék
#gázkészlet   #MEKH  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.