Hír

Összefogta cégeit a magyar nagyváros, hogy spóroljanak az energián

NRGreport | 2018.01.26. 10:21

Közös villamos energia- és földgázbeszerzésen indultak Miskolc önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő gazdasági társaságai, intézményei, a Miskolc Holding Zrt. és a tulajdonában lévő társaságok. A cél a helyi polgármesteri hivatal által a témában kiadott közlemény szerint a korábbi évekhez hasonlóan az, hogy így több tízmillió forintos megtakarítást érjenek el.

A villamos energia és a gáz költsége az önkormányzati cégek, vállalatok és intézmények éves kiadásainak jelentős részét teszik ki. Ez évre összességében egy kisváros által felhasznált energiamennyiségre, közel 35 gigawattóra villamos áramra és több, mint 15 millió köbméter földgáz vásárlására írtak ki közbeszerzést, amely 36 intézmény és cég ellátását biztosítja Miskolcon.

A Miskolc Holding Zrt. által felügyelt eljárás során az energiakereskedőktől beérkezett árajánlatokat kétszer versenyeztették, ami még kedvezőbb ár elérését tette lehetővé.  Az elektromos és gáz-energia költségelemen városi szinten így várhatóan több tízmillió forintos megtakarítás érhető el. A közös beszerzésen elért legalacsonyabb ár egy évig érvényes, azaz ha emelkedik az energia piaci ára, az intézményeknél akkor sem változik. Így tervezhetőbbé válik a társaságok és a város költségvetése is az önkormányzat szerint.

Miskolc azt tervezi, hogy a jövőben nem csak saját gazdasági társaságainak és intézményeinek, ha-nem a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) is elérhetővé teszi a közös beszerzésen való indulást. A modell még kidolgozás alatt van a tájékoztatás alapján, de nem kérdés, hogy a kkv-szektornak megéri majd figyelni a lehetőséget.  Ha a vállalkozások számára a közös beszerzéssel olcsóbbá válik az energia, megtakarításaikat akár fejlesztésekre is fordíthatják.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.