Hír

Ukrajna 2025-ig meghosszabbította nukleáris üzemanyag vásárlására kötött szerződését

NRGreport | 2018.01.30. 09:03

Az Energoatom ukrán állami vállalat 2025-ig meghosszabbította a nukleáris üzemanyag vásárlására kötött szerződését a Westinghouse amerikai-japán tulajdonú céggel – jelentette be a Westinghouse hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint.

Ukrajna a diverzifikáció jegyében 2014 áprilisában kötött 2020-ig szóló megállapodást a Westinghouse vállalattal, addig ugyanis csak Oroszországból importált nukleáris üzemanyagot.

Az új megállapodás értelmében az ukrajnai atomerőművek összesen 15 blokkja közül hétben kizárólag az amerikai-japán vállalat svédországi üzemében előállított üzemanyagot fogják használni. Az UNIAN jelentése szerint jelenleg a zaporizzsjai és a dél-ukrajnai atomerőmű használ Svédországban gyártott üzemanyagot. Idén Kijev azt tervezi, hogy a dél-ukrajnai atomerőmű harmadik blokkját is kizárólag a Westinghouse-tól kapott üzemanyaggal működtetik majd.

Az Energoatom által közzétett adatok alapján az ukrán állami vállalat a tavalyi év első felében 58 százalékról 49 százalékra csökkentette a nukleáris üzemanyag Oroszországtól vásárolt arányát, és így 51 százalékot tett ki a Westinghouse részesedése az ukrajnai atomerőművek által felhasznált összes üzemanyagból. 

Ukrajnának négy működő atomerőműve van: az ország keleti részében a zaporizzsjai, a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében, továbbá a nyugati országrészben egy Hmilnickijben és egy Rivnében.

  NRGreport
Címkék
#Energoatom   #Oroszország   #Ukrajna   #UNIAN  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.