NRGreport
Menü

Mától drágább a benzin, közben csökken a kőolaj ára

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára literenként 367 forintra nőtt.

A benzin ára legutóbb pénteken változott, akkor 2 forinttal, 365 forintra drágult, a gázolaj árában akkor sem történt változás, így az továbbra is 371 forint maradt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az olajpiacon folytatódott a jegyzés lemorzsolódása. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára szerda kora reggelig 53 centtel 67,99 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 56 centtel 63,94 dollárra csökkent.

Mérsékelten emelkedtek az indexek a nyitásban szerdán a vezető európai értéktőzsdéken. A londoni FTSE-100 index 0,09 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,18 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,29 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,10 százalékos nyereségben állt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 8,80 pontos csökkenéssel, 39 917,62 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,02 százalékkal gyengült.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a keddi kisebb mértékű csökkenés után szerdán némi emelkedés várható a BÉT-en, ezt a folyamatot segítheti, hogy enyhén pozitív hangulatban indulhat a kereskedés az európai részvénypiacokon. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a következő két-három napban fontos események várhatók a nemzetközi piacokon, amelyek többek között a magyar piacra is hatással lehetnek, így szerdán a kivárás lesz jellemző. A fontosabb nemzetközi adatok közül kiemelte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának kamatdöntését, amelyet szerdán este 20 órakor közölnek, valamint az amerikai vállalati szektor jelentősebb szereplőinek - Facebook, Microsoft, Apple és Google - jelentéseit. Ezek mind olyan hírek, amelyek az egész piacot tudják befolyásolni - mondta.

Forrás: MTI