Címlap

Észak-Korea hadüzenetként értelmezné a teljes olajembargót

NRGreports | 2018.02.01. 06:53

Amerika egy csepp olajat sem adna a kommunista rezsimnek, Oroszország phenjani nagykövete humanitárius természetű problémákról beszélt az olajhiány miatt, a CIA az észak-koreai fegyverarzenál továbbfejlesztésétől tart, Phenjan pedig hadüzenetnek tekintené, ha Kína teljesen elzárná az olajcsapokat. Világpolitikai játszma olaj, fegyver, hatalom és a pénz a tét.

Katonai parádé Észak-Koreában

Észak-Korea hadüzenetként tekint majd arra, ha teljes olajembargót vezetnek be ellene – jelentette ki szerdán Alekszandr Macegora, Oroszország phenjani nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökség által közölt interjújában. Macegora emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) legutóbbi határozata értelmében Kína vezetéken mintegy 540 ezer tonna nyersolajat szállíthat Észak-Koreának, amely további 60 ezer tonna olajterméket szerezhet be külföldről. "Hatvanezer tonna olajtermék egy 25 millió lakosú ország számára csak egy csepp, amelyet nem szabad tovább csökkenteni" – mondta, rámutatva, hogy az országban már most is komoly, egyebek között humanitárius természetű problémákhoz vezető üzemanyaghiány van. Hangsúlyozta, hogy az olajszállítás teljes leállítása egyet jelentene a blokáddal, amit Phenjan, ahogy azt többször is közölte, hadüzenetként értelmezne, annak minden velejárójával egyetemben.

Feszült a helyzet az amerikai szankciók miatt

Macegora alaptalannak nevezte az amerikai vádat, miszerint Oroszország megsérti a BT vonatkozó határozatait azzal, hogy rendelkezésre bocsátja kikötőit az észak-koreai szénexport számára. Mint mondta, a Phenjannal szemben egyoldalúan bevezetett amerikai szankciók olyan feszült helyzetet teremtettek, hogy aligha kockáztatná meg bárki is, hogy illegális üzleti kapcsolatba lépjen Észak-Koreával. Emellett Oroszországnak, amely maga is szénexportőr, nem is érné meg, hogy a konkurensét támogassa. A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte az Észak-Koreával folytatott kereskedelem szigorú ellenőrzését, amely szerinte kizárja a szankciók megszegését.

Ki akarják véreztetni Észak-Koreát

Macegora elmondta, hogy Washington többször is adott át adatokat Moszkvának orosz kikötőkben megforduló hajókról, ám azok – mint mondta – vagy nem is fordultak meg az említett helyeken, vagy az általuk szállított rakománynak nem volt köze Észak-Koreához. Macegora szerint az amerikaiak a szankciókkal ki akarják véreztetni Észak-Koreát.

Oroszország sem akar több rakétatesztet

Az orosz nagykövet a RIA Novosztyinak elmondta: nincs tudomása arról, hogy Ukrajna bármikor is támogatta volna az észak-koreai rakétahajtóművek kidolgozását. A misszióvezető rámutatott, szakértők szerint rakétáinak legújabb változatait Phenjan önerőből fejlesztette ki. A diplomata kifejezte reményét, hogy Észak-Korea az idén nem végez újabb rakétakísérleteket. Ezt azzal a megfigyelésével támasztotta alá, hogy Kim a kísérleteket személyesen szokta bejelenteni. Emlékeztetett: amíg a kommunista állam vezetője a tavalyi újévi beszédében világosan kijelentette, hogy Észak-Korea befejezi az interkontinentális rakéta kipróbálásának előkészületeit, addig az idei üdvözletében ilyesmiről nem tett említést.

A hivatalos észak-koreai fotókon mindig vidámnak, büszkének, erősnek láttatott Kim Dzsong Un

A CIA tudja mire képes Kim Dzsong Un

Néhány napja írtunk, arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mike Pompeo arról beszélt egy interjúban, hogy az Egyesült Államok és a hírszerzési tevékenységben vele együttműködő külföldi partnerek mára meglehetősen tiszta képet alkottak arról, hogy Kim Dzsong Un "mire képes". Ennek alapján "most már arról beszélhetünk, hogy Észak-Korea alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat" – mondta a CIA vezetője. Mike Pompeo leszögezte: Donald Trump elnök és stábjának vezető tisztviselői "szem előtt tartják" azt a tényt, hogy egy esetleges "totális konfliktus" Észak-Koreával súlyos pusztítást okozna és rengeteg ember életébe kerülne. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges lenne-e Kim Dzsong Un eltávolítása, vagy annak megakadályozása, hogy nukleáris töltettel felszerelt rakétákat indítson útnak, a CIA vezetője csak annyit mondott, hogy "sok minden lehetséges", de nem részletezte, hogy ezt pontosan mint jelent.

Amerika szerint továbbfejlesztik az észak-koreai fegyverarzenált

Az igazgató egy másik interjúban arról beszélt, hogy szerinte az észak-koreai rakétaprogram célja az elrettentés, Phenjan következő lépése valószínűleg fegyverarzenál kifejlesztése lesz, beleértve a több rakéta felbocsátására alkalmas képesség kifejlesztését is.  A CIA igazgatója szerint azért is rendkívül nagy kockázatot jelent, ha Észak-Korea kifejleszti atomfegyver- és rakétaprogramját, mert ez óhatatlanul e fegyverzetek elterjedéséhez vezet más országokban is. Mike Pompeo hangsúlyozta: Donald Trump elnök tárgyalások révén kívánja megoldani az Észak-Korea körül kialakult válságot, ám ezzel együtt is a CIA azon dolgozik, hogy egy sor más jellegű megoldást is felvázoljon neki. Ezek között szerepel a nyomásgyakorlás Kínára, annak érdekében, hogy teljesen szüntessék meg a kőolajszállítást Észak-Koreába.

  NRGreports
Címkék
#Észak-Korea   #Kína   #olajembargó   #Oroszország   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.