Elemzés

A dízelmeghajtás még sokáig velünk marad Európában

NRGreport | 2018.02.06. 06:51

Csökkent a dízelek iránti igény Európában, de továbbra is sok gázolajos autó lesz az utakon. A dízel továbbra is előkelő helyen szerepel majd a flottás autó szegmensben, hiszen elsősorban futásteljesítmény és felhasználási terület függvénye, hogy milyen motorizáltság éri meg egy cégnek.

A Magyarországon hagyományosan népszerű dízelmotor értékesítési mutatói Nyugat-Európában a tavalyi évben 2016-hoz képest 5,6%-al csökkentek. Az Arval flottakezelő 2017-es összegzése szerint a lakossági és a céges személygépjármű szegmensben az autók több mint fele dízelmotorral közlekedik Nyugat-Európa útjain. Amennyiben ugyanezt a teljes flottaszegmensre vonatkozóan nézzük, akkor a gépjárművek mintegy kétharmada gázolajos. A továbbra is jelentős dízel meghajtású autó szám elsősorban az elmúlt évek üzemanyagár ingadozásának köszönhető, annak ellenére, hogy az utóbbi két évtizedben számtalan kritika érte ezeket a motorokat. Széndioxid és nitrogén-oxid emissziójuk ugyanis magasabb a benzinüzemű autókénál, ráadásul a 2015-ös botrány is jelentősen megtépázta a dízelek hírnevét.

Korlátozzák a régieket

Akkor nagy nyilvánosságot kapott, hogy laboratóriumi körülmények között a dízel motorok jobb környezeti és fogyasztási eredményeket produkálnak, mint a valóságban, ezért Európa több nagyvárosában úgynevezett alacsony emissziójú zónák bevezetését tervezik. Ez nem azt jelenti, hogy a dízelektől végképp elbúcsúznak, csak a régebbi, szennyezőbb modellek használatát korlátozzák. Emellett tavaly kötelezővé tették az új autók WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures) sztenderd szerinti vizsgálatát a forgalmazás megkezdése előtt, amely pontosabb adatokkal szolgál többek között az üzemanyag-fogyasztásról és az emissziós értékekről.

Ábra: az Európai Unió által megfogalmazott emissziós (CO2) értékek a gyártók számára – 1: Hosszabb távra szóló célokról még nem született egyezmény, a most meghatározott célértékek alkalmazásának határideje 2025. 

Kevesebb dízelest helyeznek forgalomba

A 2017-es tapasztalatok alapján folyamatosan csökken Nyugat-Európában az új dízel üzemű gépjárművek forgalomba helyezése. Ebben jelentős a szerepe az egyre kedvezőbb fogyasztású benzines motorok népszerűségének, illetve az egyre nagyobb hatótávolságú elektromos, valamint a hibrid hajtási láncok iránti érdeklődésnek. 

Egyes esetekben jó választás lehet a dízeles autó

Kühn Patrik, az Arval Magyarország Kft. operaciós igazgatója óvatosságra inti azokat, akik mindössze a kedvező fenntartási költségek miatt döntenének egy tisztán elektromos hajtású autó mellett: „Belvárosi vagy jellemzően rövidebb távon használt autók esetében ugyan megérheti az elektromos gépjármű, de figyelembe kell venni a töltőhelyek jelenlegi korlátozott elérhetőségét, illetve az egyelőre viszonylag rövid hatótávot.” Hozzátette, továbbra is vannak olyan területek, ahol a dízelmotor gazdaságos választás: „Elsősorban a futásteljesítménytől függ, hogy megéri-e beruházni dízelbe, hiszen kisebb távolságokra, a belvárosi dugóban jobb választás lehet egy benzines, hibrid vagy akár elektromos motorral szerelt autó. Ennek megállapítása azonban összetett folyamat, hiszen egy flotta esetében meg kell állapítani a gépjármű tényleges költségét a tulajdonlás teljes időtartamára vonatkozóan, amely mindenképpen szakember bevonását igényli.” Lényeges továbbá, hogy a legújabb Euro 6-os dízel motorral szerelt gépjárművek emissziója jóval kedvezőbb, mint a korábbi konstrukcióké, és az újonnan forgalomba helyezett gépjárművekbe már ezen normának megfeleltetett motorok kerülnek, persze a szigorú WLTP-tesztek után.

A sofőrön is múlik a szennyezés mértéke

Önmagában a motorizáltság azonban nem elég ahhoz, hogy valóban környezettudatos módon üzemeltesse autóit egy cég. „Az emissziót és a fogyasztást alapvetően befolyásolja a sofőri attitűd, a vezetési stílus, ezért az ezekkel kapcsolatos elvárásoknak éppúgy a cégautó szabályzat részét kell képezniük, mint a meghajtási láncokra vonatkozó előírásoknak” – hívja fel a figyelmet Kühn Patrik, majd hozzátette: biztosak vagyunk benne, hogy Magyarországon 2018-ban és a következő években továbbra is népszerű marad a dízel, akárcsak Nyugat-Európa sok piacán, és szakember bevonásával, a legkorszerűbb flottás járművek kiválasztásával, illetve a megfelelő sofőri attitűdök kialakításával csökkenthető a gázolajos autók környezeti terhelése, fenntartási költsége.”

  NRGreport
Címkék
#dízel   #dízel-botrány   #flottapiac  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.