NRGreport
Menü

Ukrajna átverte Horvátországot a MiG-21-esekkel

A horvát védelmi minisztérium a 2014-ben Ukrajnától vásárolt, használhatatlan MiG-21-es vadászrepülőgépek cseréjét kéri Kijevtől - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

A horvát légierő még 2013-ban 132,9 millió kunás (5,3 milliárd forint) szerződést kötött az ukrán Ukrszpecekszport vállalattal tizenkét MiG-21-es felújításáról, valamint öt új gép vásárlásáról is megállapodtak. Utóbbi öt vadászrepülőből négyet teljesen használhatatlannak nyilvánított a horvát légierő.

A horvát védelmi minisztérium a lap információja szerint a múlt héten fordult az ukrán tárcához azzal a javaslattal, hogy a négy rossz gép helyett - állami garancia mellett - Zágráb új, működő harci gépet kapjon. Az újság úgy tudja, hogy a maradék nyolc vadászrepülőgépnek is rossz a műszaki állapota, ami miatt Horvátország nem tudja ellátni teljes mértékben légtere védelmét. A felújított nyolc harci gépből folyik az olaj, a navigációs rendszer gyakran felmondja a szolgálatot, és a MiG-ek garanciája is lejár - fűzte hozzá a lap.

A MiG-21-es vadászrepülőgépek aggasztó műszaki állapota azután került újra napirendre, hogy Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter januárban Zágrábban járt, és kétoldalú védelmi együttműködésről tárgyalt horvát kollégájával, Damir Krsticeviccsel, többek között az Ukrajnától vásárolt harci gépek műszaki állapotáról is.

Az ukrán politikus akkor kijelentette, hogy a kijevi védelmi minisztérium nem volt részese a felújítási megállapodásnak, de hozzátette: alaposan megvizsgálja a kérdést, és beszél az ügyben érintett ukrán vállalat képviselőivel, valamint az esetről a legmagasabb szinten tesz jelentést.

A horvát katonai ügyészség 2016 márciusában kezdett nyomozást, mert sorozatos hibák jelentkeztek a ma már elavultnak tartott, az ötvenes évek második felében kifejlesztett repülőgépek használata közben. A vizsgálatok során kiderült, hogy Ukrajna nem eredeti MiG-21-eseket adott el Horvátországnak, hanem több más országból szerzett alkatrészekből állították össze őket. A megvásárolt gépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel.

A horvát főügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni igazgatósága (USKOK) tavaly júliusban vádat emelt a védelmi minisztérium műszaki bizottságának két tagja ellen. A vád szerint Ivica Josipovic, az ukrán cég horvátországi és boszniai képviselője kenőpénzt adott Ivan Covic őrnagynak, a bizottság egyik tagjának azért, hogy az Ukrszpecekszport megbízásokat kapjon Horvátországban.

A kormánynak tavaly decemberig kellett volna döntenie tizenkét új vadászrepülőgép vásárlásáról is. A védelmi minisztérium által meghirdetett pályázatra beérkezett ajánlatok alapján izraeli, görög, valamint az amerikai F-16-osok és a svéd JAS-39 Gripenek vannak versenyben. Döntés még nem született az ügyben.

A harci repülőgépek beszerzésének határideje 2020, Horvátország ekkor tölti be először az Európai Unió soros elnökének tisztét 2013-as uniós csatlakozás óta.

Forrás: MTI