Címlap

Ismét leállt Nagy-Britannia legfontosabb kőolajvezetéke

NRGreport | 2018.02.08. 10:57

Két hónapon belül másodszor állt le a kőolajszállítás Nagy-Britannia legfontosabb vezetékén a Forties-en. A Reuters beszámolójára hivatkozva azt írja az Oilprice, hogy az elöregedő vezeték infrastruktúrájával komoly gondok vannak.

A vezetéket működtető Ienos nevű vállalat két hónappal ezelőtt 125 millió dollárért vásárolta meg a csővezetéket a British Petroleumtól. Decemberben egy repedés miatt állt három hétig a szállítás, most pedig egy biztonsági szelep kapcsolta le a vezetéket.

 

A csaknem 170 km hosszú csővezeték kulcsfontosságú Nagy-Britannia számára, hiszen az ország éves termelésének 40-45 százalékát szállítja és mintegy 80 tengeri olajkutat kapcsol egységes rendszerbe. A Brent-típusú kőolaj egyik legfontosabb komponense, a Brent-Forties-Oseberg-Ekofisk-Troll (BFOE) complex is ezen a vezetéken keresztül érkezik a skóciai Aberdeenhez közeli Cruden Bay-be.

A csővezeték meghibásodása miatt a Royal Dutch Shellnek és a Totalnak le kellett állítania több területen is a kitermelést. A brit gáz,- és olajiparnak a csővezeték leállása naponta 26,85 millió dollár, forintra átszámolva napi 9.3 milliárd forintos veszteséget okoz.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.