NRGreport
Menü

Elindul a gázszállítás az észak-déli folyosón

Magyarország évi 4,4 milliárd köbméter gázt importálhat 2022-től Románia felől. Ez a mennyiség fele annak, amit jelenleg Oroszországból vásárolunk – mondta a Világgazdaságnak Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter.

Megszakítás nélküli gázszállításra nyílik mód a Balti- és a Fekete-tenger között 2020-tól a napokban bejelentett beruházásoknak köszönhetően. Ezzel megvalósul térségünk országainak dédelgetett álma, azaz a jelenlegi, kelet–nyugati irányú mellett egy észak–déli folyosón is gázhoz juthatunk, ami történelmi jelentőségű előrelépés az energiabiztonság tekintetében - mondta a lengyelországi útjáról hazatérő Szijjártó Péter a gazdasági napilapnak.

„Az észak–déli folyosó másik hiányzó eleme a magyar–román inter­konnektoron a Magyarország felé történő szállítást lehetővé tévő infrastruktúra. Románia azonban vállalta, hogy 2022-re elvégzi azokat a beruházásokat, amelyek révén évi 4,4 milliárd köbméter gáz érkezhet Magyarországra, 1,75 milliárd köbméter pedig már 2020-tól szállítható lesz. Ez egyébként adóssága is a román félnek a korábbi magyar–román szerződés szerint, de az uniós szabályok is előírják a gázvezetékek kétirányúsítását” – mondta a miniszter.

A magyar–román interkonnektor kihasználtsága máris garantált, ugyanis a napokban egy aukció keretében (Open Season) két magyarországi társaság lekötötte a teljes, 4,4 milliárd köbméteres kapacitást a 2022–2037 közötti időszakra - írja a lap.

Forrás: Világgazdaság