NRGreport
Menü

Putyin és Róháni megerősítette az iráni atomalku melletti elkötelezettségét

Megerősítette elkötelezettségét az iráni nukleáris programról kötött nemzetközi megállapodás mellett kedden Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök.

A Kreml sajtószolgálata szerint a két vezető, aki telefonon beszélt egymással, egyetértett abban, hogy az átfogó közös cselekvési terv (iráni nukleáris megállapodás) a nemzetközi stabilitás és biztonság fenntartásának fajsúlyos tényezője.

Putyin és Róháni a közlemény szerint szót ejtett a szíriai politikai rendezésről, valamint az izraeli-palesztin és a jemeni konfliktusról, továbbá a kétoldalú együttműködésről. Készségüket fejezték ki az asztanai folyamat keretében, a szíriai rendezés és a térségbeli helyzet stabilizálása érdekében folytatott orosz-iráni török együttműködés folytatása mellett, az ENSZ BT 2254-es határozata alapján. Egyetértettek abban, hogy a szíriai fegyveres ellenzék és a kormány között Szocsiban január 30-án megtartott tanácskozáson elért megállapodások arra hivatottak, hogy komoly lökést adjanak a politikai folymatnak.

Az orosz diplomáciai tárca tájékoztatása szerint Szergej Lavrov orosz és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a szocsi kongresszus határozatainak megvalósításáról és a Kazahsztánban megrendezendő V. Kaszpi-tengeri csúcsról folytatott eszmecserét. Lavrov és Zaríf leszögezte, hogy Szíriának meg kell őriznie szuverenitását és területi épségét, az ország sorsáról pedig csakis a szíriaiak dönthetnek, választások révén.

Forrás: MTI