Innováció

Az autókat is meg lehet úgy tanítani vezetni, mint az embereket

NRGreport | 2018.02.14. 06:53

A magyar Aimotive startup önvezető autói már ott vannak a világ nagyvárosaiban. 10 milliárd forint friss tőke érkezett a céghez, a látás alapján fejlesztik az autókat és a világ legnagyobb cégeivel dolgoznak együtt.

Hatalmas ütemben fejlődik az autógyártás technológiája, és néhány magyar cég is képes új megoldásokkal előrukkolni. Ilyen például az Aimotive, amely januárban, a Las Vegas-i CES-en (Consumer Electronic Show) keltett feltűnést önvezető autóhoz gyártott érzékelőivel – írja az MNO. A budapesti vállalat önvezető technológiája egyszerűbb és olcsóbb is, mint a radartechnológiával dolgozó mostani rendszerek a kocsikban. Kishonti László, a vállalkozás alapítója szerint a kamerákkal az autókat is meg lehet úgy tanítani vezetni, mint az embereket, vagyis a „szemükkel” látnak, és az „agyukkal” döntik el a cselekvést.

Világcégekkel dolgoznak együtt

Az Aimotive tesztautói már Franciaországban és Kaliforniában is futnak, és partnereik közt olyan nagy világcégek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC, a Volvo, az Intel vagy a Samsung. Ráadásul az idén már nemcsak Európában, hanem Japánban, Kínában és további amerikai államok közútjain is tervezik a teszteléseket.

Három megoldást kínálnak

A 2015-ben létrehozott és már 170 főt foglalkoztató magyar startup az autógyártóknak szánt hardver- és szoftverplatform fejlesztésén dolgozik, amely ötös szintű, azaz emberi sofőr beavatkozását nem igénylő önvezető autók gyártását teszi lehetővé – írja a Hwsw. Az AImotive három terméket különböztet meg, közülük az aiDrive hardverfüggetlen, full-stack szoftverpakk többféle rendszeren futva is képes önvezető képességeket biztosítani a járműveknek az autókon elhelyezett kamerák képének elemzésével és az autó helyének pontos meghatározásával. Az aiKit a a tesztelés során szerzett információkat szedi össze, és tanítja ez alapján a gépi tanulási algoritmusokat. Az aiWare pedig egy saját referenciahardver, amely a saját célhardverrel nem rendelkező autógyártóknak biztosít vasat.

A látásra építik a technológiájukat

Az AImotive technológiája nagyban épít a látásra, mégpedig azért, mert a teljes globális közlekedési infrastruktúra is a vizuális információkra (táblák, útjelek) és az emberi sofőrök látására épül. Persze előfordulnak olyan körülmények, amikor az emberi sofőrök is hiába pislognak, alig látnak valamit, ezért az AImotive moduláris, rugalmasan bővíthető rendszere nem vizuális szenzorokkal is kiegészíthető, például radarral vagy ultrahanggal. Hasonló biztonsági szintet akarunk elérni, mint amilyen a repülőkön van – mondta Kishonti László, a cég alapítója és vezérigazgatója az Indexnek. Hozzátette: repülőn utazni tízezerszer biztonságosabb, mint autóba ülni, ha a megtett kilométerekre jutó balesetek számát vizsgáljuk. Pont ezért használja az AImotive a repülőgépgyártók által is alkalmazott szimulációs metódusokat, aminek olyan előnye is van, hogy jelentősen csökkenti a fejlesztésre fordítandó időt és költséget.

10 milliárd forint új tőke érkezett

Az elmúlt hónapokban a cégnek 38 millió dollárt (majdnem 10 milliárd forintot) sikerült összeszednie pénzügyi befektetőktől. Kishonti László a tőkeemelésről elmondta, hogy az összeg 70 százaléka neves pénzügyi befektetőktől származik, akik „színtisztán pénzügyi megfontolások miatt tartják vonzónak a céget”. Ez az AImotive számára is előnyös, mint mondta, mert egy „független, technológiailag és üzletileg is sikeres vállalatot szeretnének felépíteni”.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.