Hír

Egy új áramellátás biztonságot javító eszköz Paks 2-ben is alkalmazható lesz

NRGreport | 2018.02.14. 14:03

Az erőművek biztonságát növelő eszközt fejleszt az INFOWARE: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott támogatás segítségével olyan eszköz prototípusát mutatják be, amelynek segítségével minimalizálni lehet az erőművek, alállomások és naperőművek földzárlat miatti kieséseit, ezzel jelentősen növelve a villamosenergia-ellátás biztonságát.

A projekt során kifejlesztendő prototípust alkalmazni lehet majd minden szigetelt, egyenáramú energiaellátó rendszerben, amelyeket hagyományos erőművekben, ipari üzemekben, fotovoltaikus erőművekben vagy egyéb alkalmazásokban használnak. A jelenleg a piacon lévő hasonló rendszerek csak nagyon korlátozottan alkalmazhatók, a valóságban nem képesek a feladatukat megfelelően teljesíteni. Az INFOWARE által alkalmazandó, új, általa szabadalmaztatott megoldás kiküszöböli ezen rendszerek hiányosságait. A szigetszentmiklósi cég jelenleg is gyárt váltakozó és egyenáramú energia ellátó rendszereket a hazai és a nemzetközi piac számára. A projekt eredményeként ezeket olyan intelligens funkciókkal egészíthetik ki, amelyek nemzetközi versenyelőnyt jelenthetnek az INFOWARE számára. A fejlesztés eredményét többek között a Paks 2 erőműben is alkalmazni lehet majd.

Az 1990-ben alakult, többségében magyar tulajdonban lévő középvállalkozás több, mint 175 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „VÁLLALATI KFI_16” pályázaton. A felhíváson a Közép-Magyarország régió tudásintenzív, innovatív vállalkozásai nyújthatták be projektjavaslataikat jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére, önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására, legalább a prototípus vagy a demonstrációs fázis eléréséig. A projekt teljes költségvetése: 319 millió forint.

Az INFOWARE Zrt. 1990-ben alakult, többségében két magyar villamosmérnök tulajdonában működő magyar középvállalkozás. A társaság célja, hogy termékeikkel és szolgáltatásaikkal, a legújabb kutatási és technológiai eredmények alkalmazásával, elősegítse a megbízható és hatékony villamosenergia-ellátást, közvetve a villamosipari társaságok és vállalkozások, illetve közvetlenül az ipari és kommunális vállalatok invesztícióin keresztül.

  NRGreport
Címkék
#NKFI   #Paks II  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.