Trading

Új innovációs korszak az autóiparban

NRGreport | 2018.02.16. 06:50

Az autóipari fejlesztések különösen érdekes időszaka jön az elkövetkezendő években. A korábbiaktól eltérően azonban a jövőben az igazi változást nem az autó hagyományos működésével összefüggő újdonságok határozzák majd meg.

A belső égésű motorok feltalálása óta számos korábban hihetetlennek tűnő újítás valósult meg az autóiparban. A gyártók piaci szegmensenként különböző típusokat alakítottak ki, automata sebességváltót, szervokormányt vezettek be. Biztonsági funkciókkal szerelték fel a járműveket. Számítógép került az autókba, hogy optimalizálják a teljesítményt, illetve GPS, navigációs célokra. Mindezek eredményeként a járművek olcsóbbak, könnyebbek, erősebbek, biztonságosabbak, tisztábbak, gyorsabbak és fényűzőbbek lettek.

Az autóipar legnagyobb innovációi mindezen fejlődés ellenére még nem jöttek el.

Új innovációs korszak

A járműgyártás jövőjében a következő évek különösen érdekesek lesznek a Visual Capitalist összeállítása szerint, amelyet az Evolve információi alapján állítottak össze. Ebben ugyanakkor már számos meghatározó változás az autó hagyományos működésén kívül eső tényező befolyásolja majd.

Az automatizálás és a megosztáson alapuló gazdálkodás a teljes közlekedést átalakítja, miközben az elektromos járművek megnövekedett penetrációja túlmutat a meghajtás fejlesztésén, a teljes üzemanyagtöltő infrastruktúra átalakítását hozza magával, az akkumulátorokhoz szükséges kellékek ellátóláncát kell majd létrehozni, s a régi autóalkatrészek is elavulttá válnak.

Az arányokat jól mutatja majd, hogy az iparág olyan új szolgáltatásokból származó bevétele, amelyek ma még szinte nem is léteznek a 2015-os 300 milliárd dollárról 1,5 ezermilliárdra nő 2030-ra, amely az összes bevétel 30 százalékát teheti ki a becslések szerint akkor. (A szektor bevételei 2015-2030 között 3,5 ezermilliárdról 6,7 ezermilliárd dollárra emelkedhet.)

ACES: a keretrendszer

Az innováció négy fő technológiára támaszkodik majd: az automatizálásra, az sösszekapcsolhatóságra, az elektromos energiára és a megosztáson alapuló gazdaságra. (ACES: automation, connectivity, electric power, shared economy)

A legfontosabb, s talán a leginkább szembetűnő változás az önvezető autók térnyerése lesz, amely nem csak a gyártókra és beszálltókra lesz hatással, hanem az autonom mozgással összefüggő szegmensekre is. Az utastámogatási iparág mérete 2050-re az elemzés szerint eléri majd a 7 ezermilliárd dollárt.

Az új autók már ma is hálózatba kapcsoltak, ami hamarosan az alacsonyabb kategóriáknál is az alapfelszereltség része lesz. A változás várható ütemét jól mutatja, hogy miközben 2015-ben 35 százalék kapcsolódott valamilyen formában hálózathoz (beépített rendszereken, okostelefonokon, egyéb kapcsolódó eszközökön keresztül) 2020-ban ez az arány 98 százalék lesz. Ez új funkciók beépítésére ad majd lehetőséget, gondolva itt továbbfejlesztett biztonsági, diagnosztikai és analitikai eszközökre.

Az elektromos meghajtás terjedésének lehetőségeit jól érzékelteti, hogy a Tesla piaci értéke a tőzsdei bevezetés után 7 évvel már meghaladta a Fordét. Ez azonban még csak a forradalom kezdete. Egyre több országban hoznak a gáz- vagy dízelüzemű járművek megfékezését célzó szabályokat. Becslések szerint 2041-re évi 41 millió elektromos autót értékesítenek majd a világban, amely a forgalomba kerülő állomány negyedét adja ekkor.

Értékesített járművek megoszlása meghajtás szerint

A megosztáson alapuló gazdaság térnyerését technológiai és társadalmi tényezők egyaránt támogatják. Az automatizálás mellett ez az a tényező, amely alapvető változást jelent majd a közlekedésben: ennek révén mérsékelhetőek a forgalmi dugók, a parkolási problémák, mindezeken keresztül csökkenthetőek a költségek. A Balckrock tavaly tavasszal publikált felmérése szerint az autómegosztóval utazás 40 százalékkal csökkentheti a költségeket. A Morgan Stanley előrejelzése szerint 2030-ra a világ utazói által megtett távolság 26 százaléka ilyen módon történik majd, 2015-ben ez az arány még csak 4 százalék volt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.