NRGreport
Menü

A MOL megduplázta a használt sütőolaj átvevőhelyek számát

Innováció | NRGreport | 2018-02-19 07:52

A közelmúltban jelentősen nőtt a használt sütőolaj leadóhelyek száma a Mol-kutakon. A hulladéknak minősülő anyagot a cég üzemanyagként hasznosítja.

Rekordmennyiségű leadott sütőolaj

A meglévő 188 hely mellett decembertől újabb 168 töltőállomáson adhat le a lakosság használt sütőolajat. A program 2011-es indulása óta több mint ezer tonna használt sütőolaj gyűlt össze a Mol átvevőhelyeken, s javult a lakossági begyűjtés mértéke. Decemberben így a vállalat megduplázta az átvevőhelyek számát: jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. Így az ország minden részén van a közelben olyan MOL töltőállomás, ahol a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A bővítés eredménye kézzelfogható – januárban rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le a MOL töltőállomásokon.

MOL sütőolaj átvevőhelyek / Forrás: MOL

Díjazták a környezettudatosságot

Egyúttal kihirdették a decemberben meghirdetett „Lépj olajra” akció verseny győztesét. A begyűjtést népszerűsítendő, a MOL akciós szelvénnyel jutalmazott mindenkit, aki használt sütőolajat adott le a kijelölt töltőállomásokon. A győztes egymillió forint értékű utazást nyerhetett. Több mint tízezren vettek részt a játékban, a szerencsés nyertes Sógorka Tibor nyugdíjas tűzoltó és felesége lett, akik Svájcot választották úti célnak. A házaspár régóta, tudatosan gyűjti a használt étolajat, korábban is rendszeresen elvitték a töltőállomásra, hogy védjék a környezetet.

Szervezettebb gyűjtés

Az országban évente elhasznált több tízezer tonna étolaj gyűjtése szervezetten főként az üzemi konyháknál, éttermeknél zajlott. A háztartásokban használt sütőolaj jelentős része a lefolyókba vagy szemétbe kerül, ami különösen káros. A vezetékrendszerben, csatornában okozott károk mellett az élővizekbe kerülő sütőolaj a víz felszínén úszva gátolja a vízi élőlények oxigénfelvételét.  Többek között ezért is szorgalmazza az Európai Unió, hogy minél több használt sütőolajat hasznosítsanak újra.

A MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ezt a cég százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

 

NRGreport