Hír

Gázszállítási szerződés Izrael és Egyiptom között

NRGreport | 2018.02.20. 14:12

A texasi székhelyű Noble Energy bejelentette, hogy egy 15 milliárd dollár értékű földgázszállítási szerződés keretében földgázt szállít Izraelből Egyiptomba. – írja az Oilprice. A megállapodás értelmében a Delek Drilling-LP vállalattal közösen mintegy 2.3 milliárd köbméter földgázt szállítanak az észak-afrikai országba.

Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök közleményben üdvözölte a történelmi megállapodást.  Mint írta: a földgázból származó bevételeket oktatásra, egészségügyre és szociális juttatásokra fordítják.

Az Egyiptomi gázszektor jelentős fejlesztések előtt áll. 2015-ben az olasz Eni a Földközi-tengeren található Zohr mezőn jelentős, mintegy 30 trillió köbméterre becsült gázkészletre bukkant. A projekt iránt óriási az érdeklődés. A Rosnyeft nemrég 1,1 milliárd dollárért 30 százalékos részesedést vásárolt a területből, így jelenleg a Zohr mező 60 százaléka az Eni, 30 az oroszok, 10 százaléka pedig a BP érdekeltségébe tartozik.

A Reuters forrásai szerint az ExxonMobil is azon dolgozik, hogy részesedéshez jusson az egyiptomi gázberuházásokból, hiszen jelenleg 350 kutat üzemeltet Egyiptomban.

  NRGreport
Címkék
#BP   #Egyiptom   #Eni   #földgázszállítás   #Izrael   #Rosneft  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.