Fenntarthatóság

Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt az új norvég hotel

NRGreport | 2018.02.20. 15:07

Az Északi-sarkkör egyik legszebb pontján, a Norvégiában található Almlifjellet-hegy lábánál épül a világ első, energiapozitív hotele.

A kör alakú szállodát nem csak az elhelyezkedése teszi egyedülállóvá, hanem az energiamérlege is. A fenntarthatóság jegyében ugyanis teljesen energiapozitív lesz, vagyis több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt.

A Powerhouse elnevezésű hotel az élettartama alatt sokkal több energiát fog termelni, mint amennyi energia a működéséhez, építéséhez vagy az alapanyagok előállításához szükséges volt – írja a tervezőirodára hivatkozva az apartmenttherapy.com. Hozzáteszik, összességében 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd ez a szálloda, mint a többi hasonló épület.

A Snøhetta építésziroda (akik a budapesti Liget-projekt keretein belül, az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt pályázaton is első helyezést értek el terveikkel) által megálmodott, futurisztikus épület nem csak minimális mennyiségű energiát fogyaszt majd, de képes lesz legalább ugyanannyi megújuló energia termelésére is. A hotel építői azt is ígérik, a környezet alig fogja megérezni az építési munkálatokat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.