Szabályozás

Csütörtökön eldől a dízelek sorsa – ítéletet hirdetnek Németországban

NRGreport | 2018.02.21. 11:08

A németországi autósok többsége valószínűleg kiemelt figyelemmel kíséri a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság február 22-ei ülését, ahol döntés születhet arról, hogy az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású dízelmotorral szerelt járműveket és az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású benzines motorral szerelt autókat több nagyváros központjából kitiltják, vagy sem – írja a Portfolio.

Az ügy felperese a Deutsche Umwelthilfe (DUH) német környezetvédelmi szervezet, amely rendszeresen jelentet meg tanulmányokat azzal kapcsolatban, hogy a belsőégésű motorral (benzin és dízel egyaránt) szerelt járművek mennyivel több káros-anyagot bocsátanak ki működésük során, ahhoz képest, mint amit a gyártók állítanak, illetve amelyet a törvények megengednek számukra.

A bíróságon hatalmas a nyomás, a dízelautók ügyében hozott döntés ugyanis végül precedens értékű lehet, így ha végül marad a tiltás, akkor több tucat német nagyvárosban pecsételheti meg a dízelek sorsát. 

A dízeljárművek nagyvárosokból történő kitiltása nagyon rossz hír lenne az autógyártóknak azért is, mert hatalmas összegeket kötöttek le a dízeltechnológia fejlesztésének és alkalmazásának a területén az elmúlt években. 

Magyarország szempontjából is fontos a lipcsei bíróság döntése. Ha elkaszálják a dízeleket, akkor a dízeljárművek németországi, vagy rosszabb esetben európai értékesítésének még nagyobb visszaesés problémát jelentene azoknak a hazai beszállítóknak, akik ezekhez a járművekhez gyártanak alkatrészeket. Másrészt borítékolható, hogy a Németországban nyomott áron értékesített dízelautók a mostaninál is nagyobb mértékben zúdulnának rá a hazai használtautó-piacra.

  NRGreport
Címkék
#dízel-botrány   #Németország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.