NRGreport
Menü

A MOL emeli a dízel árát, az olaj árfolyama csökken

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,63 százalékos mínuszban, 65,01 dolláron, a WTI pedig 0,89 százalékos veszteségben, 61,13 dolláron forgott.

Holnap, pénteken két forinttal emeli a MOL a dízelolaj literenkénti árát, a benzin átra nem változik.

Nem várható jelentős elmozdulás csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén nyitáskor, a Magyar Telekom azonban emelkedéssel kezdheti a kereskedést - közölte reggeli elemzésében Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője csütörtökön.

A Wall Street és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, miután a gyorsabb amerikai kamatemelések kilátásainak erősödése megnyirbálta a globális kockázatvállalási hajlandóságot.

Délelőtt egy sor európai makroadat lát napvilágot. A sort a francia infláció januári alakulását tükröző adatsor nyitja meg, majd a müncheni ifo gazdaságkutató intézet közzéteszi német üzleti hangulatindexét februárról, az olasz statisztikai hivatal az ipari termelés decemberi és az infláció decemberi adatait, a brit statisztikai hivatal pedig a negyedik negyedéves gazdasági növekedés második becslését közli. 

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéinek többségén estek az irányadó indexek csütörtökön, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának januári üléséről készült jegyzőkönyv arra engedett következtetni, hogy a döntéshozók márciusban szinte biztosan kamatot emelnek, mivel megítélésük szerint a fiskális ösztönzők a gazdasági növekedés gyorsulását eredményezik, bár az áremelkedés üteme még mindig elmarad a kívánatostól.

A Fed legutóbb decemberben drágította a hitelt, a piaci várakozásoknak megfelelően huszonöt bázisponttal, 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot. A bank erre az évre három kamatemelést jelzett. A piaci szereplők túlnyomó része szinte biztos abban, hogy a Fed márciusban 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett dönt.

Forrás: MTI