Trading

Erősödnek a kockázatok az olajpiacon

NRGreport | 2018.02.23. 12:07

Korrekcióra számít az olajpiacon a Saxo stratégiai elemző csapata szerint, mivel a hordónkénti 70 dolláros szint feletti ár az olaj világpiacának jelenlegi viszonyait tekintve nem fenntartható – derül ki a a globális pénzpiacokon online kereskedésre és befektetésre szakosodott dán bank első negyedéves kitekintéséből.

Januárban és február elején is megfigyelhetőek voltak eladási hullámok, amelyek nagy része a kockázatkerülő magatartás felerősödésére volt visszavezethető, amit viszont a gyengélkedő részvénypiac és az emelkedő kötvényhozamok váltottak ki. Azok a kereskedők, akik jelentős hosszú (long)  pozíciókat halmoztak fel, már keresték az alkalmat a kitettségük csökkentésére. Ugyanakkor a ház elemző szerint az is megállapítható, hogy a február elejei nagyjából 10 százalékos korrekció bőven belefér abba, hogy egy gyenge technikai korrekciónak tekintsük az egyébként felfelé tartó trendben.

Erre a COT-riportokban (a hedge fund-oknak és vagyonkezelőknek az Egyesült Államok különböző határidős piacain felvett devizapiaci és árupiaci pozícióit elemző heti riportokban) megfigyelhető spekulatív pozíciók alakulása enged következtetni. A múlt pénteken kiadott COT-riport az olaj long pozíciók mindössze 5 százalékos csökkenéséről számol be, míg a friss rövid (short) pozíció nagysága elenyésző volt. A piac tehát alapvetően fenntartja a bika-kilátásokat az olajjal kapcsolatban.

Azért vannak fenyegető jelek: ha a részvénypiac további gyengélkedését tapasztaljuk, vagy az OPEC-en kívüli országok nagyobb ütemben kezdenék növelni a kínálatot, az újabb nyomás alá helyezné a piacot. A Brent most egy hordónként 61-70 dollár közötti sávban mozog, és a 61-es szint kulcsfontosságú lehet, mert ez a 38,2 százalékos korrekciója a tavaly júniustól januárig tapasztalt ralinak, és mint jelentős Fibonacci szint, sok kereskedő viselkedésére és reakciójára van hatással. A WTI esetében ez a 38,2 százalékos Fibonacci szint hordónként 58 dollárnál van. Ezekre a szintekre különösen nagy figyelmet kell fordítani, mert ezek esetleges áttörése megnyitja az utat lefelé – állapítja meg az elemzés.

Mindent egybevéve jelenleg inkább egy lefelé tartó fordulatnak van nagyobb esélye rövid távon a Saxo szakértői szerint. Az évnek abban a szakaszában vagyunk, amikor a készletek – az Egyesült Államokban és a világ egyéb részein is – nőnek, miközben az egyesült államokbeli kitermelés is stabilan emelkedik. Ezek a tényezők együttesen negatív hatással vannak az olajárra, de ne feledjük, hogy a piaci fundamentumok lényegesen kedvezőbbek, mint egy évvel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy az árak esése újabb vevők belépését váltaná ki – áll az elemzésben.

  NRGreport
Címkék
#olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.