Hír

Visszafordult az ENI fúróhajója Ciprusról

NRGreport | 2018.02.23. 14:02

Az ENI olasz energiaipari vállalat tulajdonában álló Saipem 12000 fúróhajó péntek reggel elhagyta a lárnakai kikötő közelében található eddigi állomáshelyét, és nyugat felé távozott – adta hírül a ciprusi közszolgálati rádióadó (RIK).

Törökország az elmúlt két hétben hadihajókkal megakadályozta, hogy a Saipem 12000 megkezdje a földgázmezők feltárását a térségben. A fúróhajó a ciprusi kormány megbízásából hajtott volna végre próbafúrásokat Ciprustól délkeletre. Ankara viszont nem ismeri el a nicosiai kabinetet.

A szakadár "Észak-ciprusi Török Köztársaságot" támogató Ankara szerint a sziget déli részén található, nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaságnak nincs joga földgázmezők után kutatni a térségben. A török külügyminisztérium szerint a görög ciprióták nem tartják tiszteletben a sziget török lakosságának természeti erőforrásokhoz való elidegeníthetetlen jogait, és veszélybe sodorják a régió békéjét. Ankara felszólította a külföldi vállalatokat, hogy ne támogassák Nicosia tevékenységeit, és jelezte: haditengerészete minden próbafúrást megakadályoz a térségben. Nicosia cserébe megfogadta: mindent megtesz, hogy megakadályozza Törökország közeledését az Európai Unióhoz.

A Saipem 12000 segítségével hetekkel korábban ígéretes földgáztartalékokra bukkantak a szigetország dél-délnyugati részén, Ciprus különleges gazdasági övezetében. Az évtizedes területi viták újra kiéleződtek azt követően, hogy kiderült: a Földközi-tenger keleti medencéjének mélyén kiterjedt gázmezők rejtőzhetnek.

Cipruson 1974-ben avatkozott be a török haderő, mert görög puccsisták egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A szigetország azóta megosztott, s északon 1983-ban a török közösség kikiáltotta a saját országát, amelyet viszont a nemzetközi közösség nem ismer el. A sziget északi része a hivatalos nicosiai álláspont szerint török megszállás alatt áll. Törökország több mint 35 ezer katonát állomásoztat a megszállt északi területeken.

  NRGreport
Címkék
#földgázkitermelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.