Hír

Új LNG-terminál épül Ausztráliában

NRGreport | 2018.02.27. 15:14

A Fortescue Metal elnöke, Andrew Forrest bejelentette, hogy két japán közművállalattal közösen 2020-ig felépítenek egy új LNG-terminált Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Wallesben. A Bloomberg beszámolójára hivatkozva az Oilprice azt írja, hogy a létesítmény évi 2 millió tonna kapacitású lesz.

Forrest Metal a saját energetikai vállalatán keresztül, a Squadron Energy-vel vesz részt a projectben. Japán részről a Marubeni és a Jera lesz a befektető. Utóbbi a japán Tepco és a Chubu Electric Power közös leányvállalata.

Ausztrália legnépesebb államában a fogyasztási csúcsok idején jelentősen megnő a gáz ára. Előfordult olyan helyzet is, hogy a helyi ellátás költségesebb volt, mint a Japánba irányuló export.

Ausztrália, Katar után jelenleg a világ második legnagyobb LNG exportőre. Az ország keleti részén előforduló ellátási zavarokról az S&P Platts szerint a Nemzetközi Energa Ügynökség (IEA) egyik jelentése úgy fogalmazott, hogy a nem hagyományos gázmezők fejlesztésének tilalma felborította a kereslet-kínálat egyensúlyát, ez mellett az LNG-export növekedése is kínálati problémákat okozott.

Az ausztrál kormány úgy kívánta megoldani a helyzetet, hogy felhatalmazta az energiaügyi minisztert arra, hogy gázellátási problémák esetén azonnal leállíthatja az LNG kivitelt. Az IEA szerint ez a lépés azonban piaci bizonytalanságot teremthet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.