Vállalatok

Nigériai vezető: szégyenteljes és szomorú, hogy üzemanyagot kell importálnunk

NRGreport | 2018.03.05. 13:01

Nigéria az egyetlen OPEC-ország, amely üzemanyag behozatalra szorul, miközben a világ egyik legnagyobb olajtermelője.

Sorban állók egy nigériai benzinkútnál

Havonta egy millió tonna PSM (Petroleum Motor Spirit) üzemanyagot importál a nigériai állami olajvállalat a National Petroleum Corporation (NNPC ). Ez értelmetlen, szomorú és szégyenteljes – mondta a vállalat vezérigazgatója Maikanti Baru a helyi sajtónak – írja az Oilprice.

A nigériai üzemanyaghiányról korábban itt írtunk. A felújításra szoruló olajfinomítók képtelenek ellátni az ország üzemanyag szükségletét ezért az NNPC idén februárban 5,8 milliárd dollár értékben importált benzint annak érdekében, hogy csökkentse a hiányt.

Az afrikai ország finomító kapacitását 2019-ig a jelenlegi napi alig 445 ezer hordóról 1 millió hordóra akarják fejleszteni. A Reuters hírügynökség információi szerint már két konzorcium is felállt annak érdekében, hogy megkezdődjenek a fejlesztések.

Az első konzorcium a Warri finomító és a kaduna állam finomítójának a korszerűsítésére jött létre. Ennek tagja a világ legnagyobb olajkereskedője, a Vitol, az olasz Saipem, az Egyesült Államokban működő General Electric és a nigériai Sahara Group valamint a MRS Oil Nigeria Plc. A Port Harcourt két finomító üzemét felújító második csoportba tartozik a Trafigura, az olasz Eni, a spanyol finomító Cepsa és a Nigéria Oando.

  NRGreport
Címkék
#kőolajfinomítás   #Nigéria   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.