NRGreport
Menü

Az olajmultik bejelentkeztek a görög földgázért

Vállalatok | NRGreport | 2018-03-06 13:08

A Görögországhoz tartozó tengeri területek potenciális földgáz,- és kőolajlelőhelyei felkeltették a nagy olajmultik figyelmét – írja a Reuters.

A Total és az ExxonMobil a Hellenic Petroleummal közösen egy Kréta szigetéhez közeli mezőn fúrna, míg a Repsol, szintén a Hellenic Petroleummal a Jón-tenger egy másik blokkjára tett ajánlatot.

A görög kormány tavaly hirdette meg a tengeri lelőhelyek koncessziós jogait, miután több multinacionális vállalat érdeklődését is felkeltette a Kelet-mediterrán térségben nemrég feltárt gázkészletek nagysága – írja az Oilprice. Az NRGreport korábban itt számolt be az olasz energetikai vállalat, az Eni által feltárt hatalmas gázlelőhelyről.

A görög energiaügyi miniszter, George Stathakis szerint a nemzetközi érdeklődés a görög gazdaság kilátásaiba vetett hit és az ország délkelet-mediterrán térségben játszott stabilizáló erejével is magyarázható.

A görög hatóságok a múlt hónapban jóváhagyták a Total és az Edison fúrási engedélyét. A területen négy blokkot alakítottak ki, ebből egy tengeri, három pedig szárazföldi lelőhely.

Yannis Bassias, a Helenic Hydrocarbons Resources Management vezetője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy 2018-ban további szárazföldi olaj és gázlelőhelyeken kezdik meg a kutatást. Elsőként Észak-Görögországban, a Gravena régióban kezdik meg a fúrásokat, közel a Trans Adriatic Pipeline (TAP) útvonalához - mondta Bassias.

NRGreport | Forrás: Reuters, Oilprice