Hír

Ismét hálózatra kapcsolják a világ egyik legöregebb atomerőművét

NRGreport | 2018.03.06. 14:02

Három évvel a mintegy ezer potenciális meghibásodási forrás felfedezése után ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját.

A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI keddi jelentése szerint az atomerőmű üzemeltetője, az Axpo hitelt érdemlően bebizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot. 

Az üzemeltető, az Axpo március végén tervezi ismét hálózatra kapcsolni a világ egyik legrégebben működő atomreaktorát. A német határ közelében fekvő Beznau 1 reaktort 1969-ben kapcsolták először hálózatra és a tervek szerint 2030-ig fog áramot termelni. 

Az első blokknál később elkészült Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat. 

Svájcban öt atomerőmű működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, vagyis addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosnak minősülnek. Az Axpo tájékoztatása szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának a felét. A Beznau 1 atomreaktor blokk leállítása a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.