Hír

Paks II-ről is beszélt a Nukleáris Energia Ügynökség vezetője

NRGreport | 2018.03.06. 13:03

Magyarország energetikai helyzete, az ellátásbiztonsági és a nemzetbiztonsági szempontok is indokolttá teszik Paks II megépítését – hangsúlyozta Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter újságíróknak Budapesten, miután megbeszélést folytatott az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatójával.

A miniszter a megbeszélésen tájékoztatta az OECD NEA delegációját a paksi beruházás indokoltságáról, az előkészítéssel kapcsolatos munkáról és a jelenlegi helyzetről. Az OECD NEA főigazgatója megerősítette, szükség esetén a szervezet szakmai támogatást biztosít a beruházás megvalósítása során.

Az OECD NEA főigazgatója hangsúlyozta: a tiszta, megbízható, hosszú távú villamosenergia-termelés biztosításán dolgoznak. Ehhez sok országban a nukleáris megoldást választották, a nemzetközi szervezet ezekben az országokban készen áll segítséget nyújtani például a nukleáris biztonság, illetve a hulladékkezelés területén. Kitért arra is, hogy keresik az atomerőművek optimális kihasználtságának lehetőségeit, valamint gazdasági elemzésekkel támogatják a döntések meghozatalát. Magyarországi látogatásuk során a paksi atomerőmű mellett szeretnék megismerni a nukleáris biztonságot érintő kérdéseket, a magyarországi képzést és egyéb, kapcsolódó témaköröket.

Az OECD alá tartozó, párizsi székhelyű Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) 1958-ban kezdte meg működését a fejlett nukleáris technológiával és infrastruktúrával rendelkező országok közötti együttműködés, szakmai fejlődés elősegítése érdekében a nukleáris biztonság, technológia, tudomány és jog területén. Magyarország 1996 óta a NEA tagja.

  NRGreport
Címkék
#OECD NEA   #Paks II  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.