NRGreport
Menü

Jöhet az olcsó napenergia kora

A University of Warwick kutatói munkájának köszönhetően a szokványostól eltérő felépítésű napelem új lehetőségeket nyit meg a fejlett fotovoltaikus napelemek fejlesztésére.

A fejlesztés alatt álló eszköz egy egyedi megközelítésű, dupla üvegezésű ablak, melynek rétegei között vákuum helyett közömbös gáz, például argon található. A külső panel átlátszó és vezeti az áramot, míg a belső panel speciális anyaggal van bevonva, így elektronforrásként működik a napfény hatására: ezt nevezik fotokatódnak.

Napfény hatására az elektronok kilépnek a katódból és áthaladnak a gázon a másik panelhoz, mindezt ellenállás és veszteség nélkül. Ezután az elektronokat összegyűjtve rácsba juttatják át. Ez vákuum helyett történhet egy gázzal töltött résen keresztül, ami sokkal költséghatékonyabb bármilyen más eszköznél. Ez a megközelítés teljesen eltér a szokványos napelemekben tapasztalhatótól, lehetővé téve a napenergia előállítási módszereinek javítását.

A fényérzékeny réteg optimális anyagát azonban egyelőre eddig még nem sikerült azonosítani. A kutatók kijelöltek már anyagokat, amelyek robosztusak és tartósak is lennének, köztük van például egy vékony gyémántfilm réteg.

A fejlesztők újragondolták Nikola Tesla és Albert Einstein fényelektromos hatásairól szóló ötleteit, amikor megvizsgálták, hogy ezek az ötletek felhasználhatók-e a modern napenergia-termelésre – ez vezetett az új folyamat kialakulásához.

Forrás: Autopro