Hír

Európa nagy erőműveinek negyede hamarosan le fog állni

NRGreport | 2018.03.08. 14:07

Aszódi Attila államtitkár abszurdnak minősítette Ausztria lépését, amellyel bíróságon támadta meg Paks 2 állami támogatását, és elmondta, Németország nem fogja követni az osztrák lépést – írja a Portfolio, a HG Media konferenciáján készült összeállításában.

Nagyon érdekes helyzetben van a hazai villamosenergia-rendszer és hálózat – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. A magas magyar áramimport, illetve importkitettség aggodalomra ad okot, nagyon hamar kapacitáshiányos állapot alakulhat ki; kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – figyelmeztetett. Biztosak lehetünk benne, hogy a szomszédos országok saját fogyasztóik ellátását priorizálnák, amennyiben kapacitáshiányos állapot lépne fel a régióban – mondta.

A hazai erőműpark korösszetételét tekintve a Mavir rendszerirányító előrejelzése alapján megállapítható, hogy 2030-ra nagyon komoly kapacitáshiány várható Magyarországon – fogalmazott Aszódi. Emellett azonban a teljes európai erőműpark is elöregedőben van, a kontinens nagy erőműveinek körülbelül negyede le fog állni a következő 15 évben. Az államtitkár szót ejtett Ausztria, illetve Luxemburg lépéséről, amellyel megtámadta a Paks 2 beruházás állami támogatását az Európai Bíróságon. Ennek kapcsán elmondta, Németország nem kívánja követni az osztrák lépést, mivel megítélésük szerint nem található olyan hiba az Európai Bizottság engedélyezési eljárásában, amely indokolttá tenne egy ilyen lépést.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a hazai importáram arányának csökkentésének szükségessége mellett a klímavédelmi követelmények szempontjával is érvelt a Paks 2 projekt mellett. Ez utóbbira tekintettel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) a globális villamosenergia-termelésben mintegy 15 százalékos részarányt tart kívánatosnak a nukleáris energia számára – mondta. A miniszter egy korábban kevéssé hangsúlyozott összefüggést is felhozott a beruházás mellett. Szerinte Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából azért is fontos a projekt megvalósítása, mert a kormány célja, hogy "olcsó energiával, alacsony közműdíjakkal hozza Magyarországra a befektetőket", ezzel a fiatalokat is itthon tartva.

  NRGreport
Címkék
#Paks II  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.