NRGreport
Menü

Elon Musk kifakadt a Twitteren

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren panaszkodott az autógyártókra vonatkozó szerinte tisztességtelen vám és kereskedelmi szabályokra.

A vezérigazgató arra hívta fel Donald Trump figyelmét, hogy míg egy amerikai gyártónak 25 százalékos vámot kell fizetnie, ha Kínába exportál, ugyanakkor egy kínai gyártónak mindössze 2,5 százalékos vámot kell csak fizetnie, ha az Egyesült Államokba szállít autót.

Elon Musk, a tulajdonjogi korlátokat is szóvá tette. Kínában egy amerikai gyártónak nem lehet 50 százaléknál nagyobb tulajdonjoga, ezzel szemben az Egyesült Államokban öt 100 százalékban kínai tulajdonban lévő elektromos autókat gyártó vállalat működik. Szerinte ez így nem korrekt és a kínai piacon a tisztességtelen verseny miatt hátrányba kerülnek az amerikai gyártók.

A Tesla vezére – mint írja – alapvetően ellenzi az import vámokat, a jelenlegi helyzetet pedig egy olyan olipmiai versenyhez hasonlította, ahol az Egyesült Államok sportolói ólomcipőben versenyeznek.

Sajtóinformációk szerint a Tesla és Kína nem értenek egyet a sanghaji Tesla gyár jövőbeli tulajdonlásának kérdésében – írja az Oilprice.

A jelenlegi kínai szabályozás szerint minden járműgyártónak közös vállalkozásnak kell lennie és helyi partnerrel kell rendelkezne. A Tesla viszont 100 százalékos tulajdonjogot akar.

Forrás: Oilprice