Trading

A globális olajárakat lefelé nyomja az amerikai termelés emelkedése

NRGreport | 2018.03.13. 08:13

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, az árakat lefelé nyomja az amerikai olajkitermelés megállíthatatlannak tűnő emelkedése. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,08 százalékos mínuszban, 64,90 dolláron, a WTI pedig 0,15 százalékos veszteségben, 61,27 dolláron forgott kedd reggel nyolc óra körül. 

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában azt írta: emelkedésre számít, amit a Mol osztalékközlése is támogat. A BUX index tesztelheti a következő ellenállási szintet kedden, ami 39 200 pontnál húzódik. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint is kitart az optimista hangulat a régióban és Magyarországon is. A vezető részvények közül kiemelte, hogy a Mol vártnál nagyobb osztaléka lökést adhat az árfolyamnak, és az OTP is jól teljesíthet. Érdemes lesz az amerikai inflációs adatra figyelni – jelezte.

A befektetők az amerikai inflációs adatokat és a brit kormány tavaszi gazdasági előrejelzését várják, emellett óvatosságra ösztönzik őket azok az aggodalmak is, hogy kereskedelmi háborúba torkollhatnak az amerikai acél- és alumíniumimportra kivetett vámok miatti viták.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés kedden, miután New Yorkban a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500-as mutató is mínuszban zárt előző nap. A nagy ázsiai acélgyártó vállalatok mindegyikének esett az árfolyama azokra a várakozásokra, hogy nem tudnak kibújni az amerikai vámok alól. 

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,66 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,42 százalékos pluszban, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,36 százalékos mínuszban zárt. A vezető sanghaji index 0,54 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,31 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.