NRGreport
Menü

Hamarosan LNG is tankolható Csepelen

Gázolaj helyett cseppfolyós, illetve sűrített földgázt tankolhatnak a kamionok és a hajók 2019 végétől a Csepeli Szabadkikötőben, ahol a tervek szerint ekkorra készülnek el a kisebb károsanyag-kibocsátású üzemanyagot kínáló létesítmények –írja a Világgazdaság.

A Mahart Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatát egy cseppfolyósföldgáz- (LNG) terminál megvalósítására a Csepeli Szabadkikötőben. A terminál a csepeli kikötő bejárati csatornája melletti félszigeten épül meg, amelyet a hajók mellett a közúti járművek (főként kamionok) is kényelmesen megközelíthetnek, és amely vasúton is elérhető lesz – ismertette egy minapi logisztikai konferencián Sztilkovics Szávó, a társaság vezérigazgatója.

A cél az, hogy 2019 végére mód nyíljon a területen az LNG átfejtésére a három említett szállítási mód mindegyike között. Ez lehetővé tenné, hogy megkezdődjön a kikötő forgalmának igen jelentős hányadát adó tehergépjárművek átalakítása gázüzeművé. Hasonlóan várható, hogy a folyami szállításban is megjelennek majd a gázüzemű motorok.

Ez felel meg az Európai Unió azon célkitűzésének, hogy visszaszoruljon a dízelüzemű és elterjedjen a környezetkímélő gázmotoros közlekedési, szállítási mód.

Az úszó platformon lévő két nagy LNG-tartály kapcsolatban áll majd a másik két szárazföldi tartállyal, amelyek kétfajta kútoszlop kiszolgálását biztosítják: az egyiken cseppfolyós (LNG), a másikon sűrített földgázt (CNG) vételezhetnek majd a tehergépjárművek. Az úszó platformról a hajók LNG-töltését kell lehetővé tenni.

A projektnek egyelőre nem része egy olyan visszagázosító, amely által vezetéken lehetne továbbítani a földgázt. Az viszont megoldható lesz, hogy az LNG-t tehergépjárművek tudják továbbszállítani az ország más dunai kikötőiben, illetve autópályák mentén lévő töltőállomásokhoz. Ez fontos, hiszen a gépjármű-tulajdonosok csak akkor fogják átállítani a járműveiket LNG- vagy CNG-üzemmódra, ha ez az üzemanyagtípus a fő szállítási útvonalak mentén mindenhol biztonsággal elérhető lesz.