Hír

Kifogyóban vannak a magyar gáztározók

NRGreport | 2018.03.20. 10:01

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet. Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné a jelenlegi készlet az ország szükségleteit. A szőregi biztonsági tárolóban lévő gáz mennyisége is leapadt, ott már csak a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméter vésztartalékot valamivel meghaladó mennyiség van – írja a lap egy szakértőre hivatkozva, aki a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Zrt. készletadatait vette alapul.

A csekély tárolói készletek miatt az ország ellátása jelenleg az orosz a Gazprom beszállításától függ, ez a cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton manapság megközelítőleg napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Ausztria felől csak kisebb mennyiség – napi 11 millió köbméter – jön be. A magyar–szlovák gázvezetéken pedig ugyancsak orosz gáz juthatna el országunkba, de ez a csővezeték gyakorlatilag nem működik. A többi határkeresztező vezeték ma még csak kiszállításra alkalmas, importra nem, a hazai gázkitermelés pedig nem túlzottan jelentős, napi mintegy hétmillió köbméter. Így akár veszélybe is kerülhetne az ország gázellátása abban az esetben, ha az egyre élesedő orosz–ukrán gázvita miatt Moszkva elzárná a csapokat, amire 2009-ben már volt példa. A cikkben megjegyzi a szerző, hogy az alacsony készletszint nem csak ellátási gondokat idézhet elő. A betárolt mennyiség túlzott leapasztása miatt megsérülhetnek maguk a befogadók is, például az alacsony belső nyomás miatt vízbetörés történhet, ami később óriási gondot okozhat a létesítmények üzemeltetése során.

Az mno által idézett szakértők hozzátették: a tavaly ősszel a háztartások számára készletezett mennyiség nagyjából csak akkora volt, mint amennyit a jogszabályok előírnak. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak ugyanis a gáztörvény megszabja, hogy a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát. A háztartásokat – ami 3,4 millió ügyfelet jelent – ma már az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt., vagyis új nevén az NKM Földgázszolgáltató Zrt. szolgálja ki országszerte. Így ennek a vállalatnak a feladata a kötelező tartalékok felhalmozása is.

Az ország teljes éves gázfogyasztása nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. Ennek a 60 százaléka pedig hozzávetőleg 1,7 milliárd köbméter. Tavaly október közepén, a hivatalos fűtési idény kezdetekor a kormány 1,8 milliárd köbméternyi gázt tartalékolt a háztartások számára a kereskedelmi befogadókban. A kormány a Gazprom számára is végzett bértárolást. A kabinet nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról kötött a szerződést tavaly nyáron az oroszokkal, a lap értesülései szerint megközelítőleg egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehetett szó. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.