Hír

Energiahivatal szerint biztosított az Magyarország gázellátása

NRGreport | 2018.03.22. 12:09

Biztosított Magyarország gázellátása, az ország öt gáztárolójában 1,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez a mennyiség még egy elhúzódó tél esetén is fedezi az ország gázszükségletét – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője.

Kiemelte: az öt gáztorozó között található az úgynevezett biztonsági, stratégiai készlet, ami a kormányzati döntésnek megfelelően 1,2 milliárd köbméter gázt tartalmaz, ehhez eddig nem kellett hozzányúlni. Scherer Zsolt arról is beszámolt, hogy Magyarország napi gázfogyasztása több mint 40 millió köbméter, ebből a lakosság körülbelül 20 millió köbmétert használ fel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gázrendszer kapacitása napi majdnem 200 millió köbméter.

A szóvivő a Magyar Nemzetben megjelent írásra reagálhatott, melyről az NRGreport is beszámolt. A lap szerint. Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet. Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban.

A lap szerint a napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné a jelenlegi készlet az ország szükségleteit. A szőregi biztonsági tárolóban lévő gáz mennyisége is leapadt, ott már csak a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméter vésztartalékot valamivel meghaladó mennyiség van – írja a lap egy szakértőre hivatkozva, aki a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Zrt. készletadatait vette alapul.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.