NRGreport
Menü

Veszélyes trendfordulóra figyelmeztettek az energiaiparban

Elégtelenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló globális erőfeszítések az energiaiparban – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA - International Energy Agency). A szektor kibocsátása tavaly 1,4 százalékkal 32,5 gigatonnára emelkedett. Három éve ez volt az első olyan esztendő, amikor növekedést mértek ezen a területen. Az egyes térségekben tapasztalható trendek között azonban vannak az eltérések

Az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban és az Egyesült Királyságban a szektorhoz kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás mérséklődött tavaly. Az USA-ban ez már a harmadik egymást követő év volt, amikor csökkenést mérték, annak ellenére, hogy Donald Trump politikája ezen a területen érdemi változást mutat elődéhez képest; megválasztását követően az amerikai elnök kilépett a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, aktívan támogatja a szén-, olaj- és gáztermelést.

Nő a megújulók részesedése

A tisztább energiára való áttérést az USA-ban inkább a piaci erők, mint a szövetségi politika támogatja. Az IEA jelentése szerint korábban az USA szén-dioxid-kibocsátásának csökkenése nagyrészt a szénerőművek leállításával, helyettük a földgáztüzelés előtérbe helyezésével volt összefüggésben. Tavaly viszont a kibocsátás 0,5 százalékos csökkenése már sokkal inkább a megújuló energia térnyerésének volt köszönhető. Csökkent továbbá a villamosenergia-kereslet is. A megújulók részesedése ezen belül 2017-ben 17 százalékra emelkedett, az atomenergiáé pedig 20 százalékot tett ki.

Hasonló trend volt megfigyelhető az Egyesült Királyságban és Mexikóban is, ahol a szén korábban szintén komolyabb szerephez jutott. Japánban pedig a nukleáris energia felhasználása tért vissza a korábbi szintre segítve az importált olaj-, szén- és gázfelhasználás csökkentését.

Erőteljes hatékonyságjavítási lépések

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak hamarosan el kell érnie a csúcsát, ahonnan meredek csökkenésnek kell indulnia annak érdekében, hogy a 2020-ra a kitűzött célok elérhetőek legyenek – figyelmeztetett az Oil Price összefoglalója szerint az IEA. Reményteljes tendenciaként kiemelték, hogy a korábbi időszakok magas olajárai erőteljes hatékonyságjavítási lépéseket kényszertettek ki, amivel összefüggően a világgazdaság bővülésének üteménél mérsékeltebben emelkedik az energiafelhasználás.

Ez a trend például Kínában különösen szembeötlő. Miközben a világ második legnagyobb gazdasága tavaly közel 7 százalékkal bővült, szén-dioxid-kibocsátása 1,7 százalékkal nőtt. Ez részben a városi légszennyezéssel összefüggő lépésekkel volt összefüggésben. Nem is olyan régen a hírműsorokban még az szerepelt, hogy Kínában hetente nyitnak új szénerőművet, 2016-ban azonban szigorú határokat hoztak az új széntüzelésű létesítmények engedélyezésére, a régebbi, komoly szennyezőket pedig leállították, a folyamat azonban már korábban elindult: Kína széntermelése 2013-ban volt a csúcson.

Lassult az energiaintenzitás javulása

Az IEA jelentése egy másik trendre is figyelmeztetett: tavaly a világgazdaság energiaintenzitása (az az érték, amely a gazdasági teljesítmény egységéhez hozzárendelhető energiafelhasználást mutatja) mindössze 1,6 százalékkal csökkent, szemben az egy évvel korábbi 2 százalékos értékkel.  

Mindezzel párhuzamosan a globális energiafogyasztás tavaly 2,1 százalékkal nőtt, ami duplája az előző évinek. A bővülés jórészt Kína és India igényének növekedése adja, amely felelős a teljes emelkedés 40 százalékáért.

Az adatokat értékelve Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az energiaipar szén-dioxid-kibocsátásának tavalyi jelentős emelkedése azt mutatja, hogy a jelenlegi erőfeszítések nem elegendők, "távol állunk attól, hogy összhangban legyenek a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célokkal" - hangsúlyozta.

Forrás: Oil Price