Hír

Naftohaz: az orosz gázvállalat nem hajtja végre a stockholmi bíróság határozatait

NRGreport | 2018.03.28. 11:02

A Gazprom orosz állami gázvállalat nem hajlandó végrehajtani a stockholmi választott döntőbíróság határozatait, így nem indítja újra a gázszállításokat Ukrajnának, és nem fizeti ki az ukrán félnek megítélt 2,6 milliárd dollár kártérítést – hozta nyilvánosságra a Naftohaz ukrán gázvállalat sajtószolgálata.

A közlemény szerint a két vállalat a múlt héten folytatott tárgyalásokat, amelyeken az orosz fél arra igyekezett rávenni az ukránokat, hogy változtatásokat hajtsanak végre vagy szüntessék meg az általuk korábban megkötött, még érvényben lévő szerződéseket, így ugyanis semmissé válnának a stockholmi bíróság határozatai.

A Naftohaz mindkét javaslatot elfogadhatatlannak minősítette és elvetette. „Az, hogy a Gazprom nem hajlandó teljesíteni a nemzetközileg elismert, nagy tekintélyű kereskedelmi választott bíróság határozatát, kétségbe vonja az orosz vállalat mint partner megbízhatóságát az európai gázipar számára. Fennáll a veszélye annak, hogy általában sem tartja be a szerződéseit” – szögezte le közleményében az ukrán vállalat.

A Naftohaz tájékoztatása alapján abban állapodtak meg az orosz féllel, hogy áprilisban újabb tárgyalási fordulót tartanak. Ezen várhatóan a Gazprom válaszol a Naftohaznak a tranzitdíjak áttekintésére, valamint az Ukrajnán keresztüli gázszállításokról szóló szerződés 2019-es lejárta utáni meghosszabbítására tett javaslataira.

Az ukrán és az orosz állami gázvállalat 2014 nyarán perelte be kölcsönösen a másikat a gázvásárlásról, illetve a tranzitról 2009-ben kötött – tíz évre szóló – két szerződés megszegéséért.

A stockholmi döntőbíróság tavaly decemberben és idén február végén – a gázárral és a tranzitdíjjal kapcsolatban – is Ukrajna számára kedvező ítéletet hozott. A perekben a bíróság arra kötelezte a Gazprom orosz gázvállalatot, hogy 2,56 milliárd dollárt fizessen Ukrajnának, valamint legfeljebb évi öt milliárd köbméter gázt szállítson le Ukrajnának 2018-2019-ben európai piaci áron. Mindkét határozat végrehajtását március 1-jén kellett volna megkezdenie az orosz gázóriásnak, de nem tette. Ehelyett a Gazprom március 5-én arról értesítette a Naftohazt, hogy a stockholmi döntőbíróságon szerződésbontási eljárást indított el.

Petro Porosenko ukrán elnök március 7-én bejelentette: egy jogászcsapat már hozzálátott annak kidolgozásához, miképpen foglalhatja le Ukrajna a Gazprom aktívumait belföldön és külföldön, hogy a megítélt kártérítési összeget – amely ráadásul minden késedelmes nappal újabb félmillió dollár büntetőkamattal növekszik – ily módon hajtsa be.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.