Innováció

Ipari fejlesztési projekteket ösztönző programot indít Magyarország és Dél-Korea

NRGreport | 2018.04.03. 11:06

Ipari fejlesztési projekteket ösztönző programot indít Magyarország és Dél-Korea – tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal az NRGreport.com weboldalt.

Budapesten tartotta ülését a magyar-koreai tudományos és technológiai vegyes bizottság, amelyen a felek megállapodtak az eddigi kétoldalú együttműködés projektalapú továbbfejlesztéséről, és elfogadták a következő évek munkaprogramját. A koreai delegációt Csang Van Ma, a tudományért és infokommunikációs technológiákért felelős szakminisztérium miniszterhelyettese vezette, magyar partnere Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke volt.

A partnerek a közlemény szerint az eddigi sikerekre alapozva egyre inkább a csúcstechnológiai iparban hasznosítható nagy léptékű kutatásokra kívánják helyezni a hangsúlyt, elsősorban az egészségipar, a biotechnológia, az anyagtudományok, az informatika és a környezetvédelmi technológia területén. Ennek fontos eszköze a májusban induló közös pályázat, amelynek keretében az NKFI Alap magyar részről 200 millió forintos keretösszeggel támogatja a társfinanszírozott ipari fejlesztési projekteket.

Pálinkás József kifejtette: az egyszerű kutatócsere helyett a jövőben a közösen folytatott, elsősorban ipari célú kutatási projekteket támogatják. Magyarország kapcsolatai Koreával különösen aktívak, Szöulban 2017-ben külön tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata poszt is létesült.

Csang Van Ma a közlemény szerint kiemelte a magyar-koreai tudományos együttműködés eddigi eredményeit az anyagtudományok, a kémia és az élettudományok területén. Elismeréssel szólt a grafénkutatás és a fehérjekutatás területén működő közös laborok eredményeiről, és méltatta a projektalapú együttműködésben rejlő lehetőségeket is.

A közlemény kitér arra is, hogy 1992-ben alakult meg a két ország kormányainak támogatásával a Magyar-Koreai Műszaki Együttműködési Központ Alapítvány (Hungarian-Korean Technical Cooperation Centre, HKTCC) a két ország egyetemei, kutatóintézetei és vállalatai közötti kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések fejlesztésére.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és koreai partnere, az Országos Tudományos és Technológiai Kutató Tanács (National Research Council of Science and Technology, NST) 2010 óta öt korszerű, versenyképes magyar-dél-koreai laboratórium közös fenntartásához és működéséhez járult hozzá magyar kutatóintézetekben, többek között grafén- és fehérjekutatás területén.

Az elmúlt években a V4-országokkal együtt írtak ki multilaterális pályázatot, valamint közös kutatási projektek indultak a magyar-koreai-osztrák háromoldalú együttműködés keretében is. A  Horizont 2020, a EUREKA vagy a EUROSTARS programjainak keretében történő együttműködésben további lehetőségek rejlenek.

A szegedi ELI lézerközpontról Fülöp Zsolt rendkívüli követ számolt be a koreai félnek. Az ott folyó kísérletek is megalapozhatnak közös projekteket az orvosi, biológiai vagy gyógyszerészeti alkalmazott kutatásokban. Magyarországnak jelenleg 37 országgal van kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai együttműködési megállapodása.

 

  NRGreport
Címkék
#NKFI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.