NRGreport
Menü

Az Egyesült Államok olajfinomítói már készülnek az új szankciókra

Az Egyesült Államok Mexikoi-öböl partvidékén található olajfinomítók tulajdonosai arra számítanak, hogy a Trump adminisztráció hamarosan olyan Venezuelát érintő szankciókat léptet életbe, amelyek alapvetően érintik a latin-amerikai ország nyersolajszállítását az Egyesült Államokba – írja az Oilprice.

Az S & P Global Platts adatai szerint 2018 januárjában a Venezuelából az USA-ba érkező kőolaj 92 százalékát mindössze öt finomító dolgozta fel. Az esetleges szankciók így a Chevron Pascagoula, a Lake Charles, a Corpus Christi, Valero Port Arthur és a St. Charles finomítókat érinthetik érzékenyen.

A Mexikoi-öböl nagy finomítói januárban már elkezdték a nyersanyag beszállításukat átsúlyozni. Januárban minden eddiginél több kőolajat vásároltak Kanadából, így első alkalommal már több nyersanyag érkezik a Mexikói-öböl finomítóiba északról, mint Venezuelából.

A Platts adatai szerint a Citgo Corpus Christi finomítója idén januárban 52 százalékkal több ecuadori nyersanyagot dolgozott fel, mint 2017 januárjában. Valero Port Arthur finomító iraki, a Chevron üzeme pedig szaúdi olajjal pótolja a venezuelai kőolajat.

Forrás: Oilprice