Fenntarthatóság

Magyarország a napenergia ipar fényes foltja

NRGreport | 2018.04.09. 09:02

Ismét rekord év volt 2017 a megújuló energia alapú termelő kapacitások telepítésére fordított beruházások tekintetében. A világ 2017-ben már többet invesztált a napenerőművek telepítésébe, mint szén- és gáztüzelésű, valamint nukleáris erőművek építésébe összesen – derül ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből, amely elismerősen szól a magyarországi napenergia beruházások megugrásáról is – írja a Portfolio.

Tavaly világszerte tovább emelkedett a megújuló energiaforrásokba áramló beruházások összege, és immár messze meghaladta a fosszilis energiahordozókét. A beruházások szárnyalása ráadásul a megújuló energiás technológiák folytatódó költségcsökkenése mellett valósult meg, vagyis a tiszta energiát termelő egységek telepítéseinek növekedése még a beruházások terén tapasztalhatónál is nagyobb ütemben történt. A legnagyobb beruházást a megújulók területén Kína hajtotta végre 2017-ben, elsősorban a napenergia masszív támogatásának köszönhetően; a globálisan üzembe állított új infrastruktúra csaknem fele az ázsiai országban valósult meg.

Bizonyos országok egészen lenyűgöző mértékben tudták növelni a megújuló energiaforrások területére áramló beruházásaikat. Mexikóban 810 százalékkal 6 milliárd dollárra, Ausztráliában 147 százalékkal 8,5 milliárd dollárra, Svédországban pedig 127 százalékkal 3,7 milliárd dollárra nőtt a megújulós beruházások értéke. A (ma még) kisebb piacok között az Egyesült Arab Emírségekben közel harmincszoros ugrással 2,2 milliárd dollárra nőtt a beruházási összeg, míg Egyiptomban csaknem hatszorosára nőtt a területen befektett összeg 2,6 milliárd dollárra.

A jelentés – ha nem is hosszan – , külön említést tesz a napenergia magyarországi előretöréséről is: Magyarország egy másik, szokatlanul fényes folt volt, ahol a beruházások értéke a 2016-os nagyon alacsony szintről 649 millió dollárra ugrott 2017-ben, nagyrészt a napenergiás fejlesztések szárnyalásának köszönhetően – emeli ki a Bloomberg New Energy Finance-szal és a német kormány környezetvédelemért, a természetvédelemért és a nukleáris biztonságért felelős minisztériumával közösen jegyzett jelentés.

 

  NRGreport
Címkék
#napenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.