NRGreport
Menü

Magyarország egy éves GDP-jét költötte Kína megújulókra

Kína 2017-ben összesen 126,6 milliárd dollárt fektetett megújuló energiaforrásokba, ez a globális zöldenergia-befektetések 45 százalékát jelenti. Összehasonlításként 2016-ban Magyarország egész évi GDP-je 124,3 milliárd dollár volt.

A megújuló energiaforrásokba irányuló globális beruházások tavaly 2 százalékkal 279,8 milliárd dollárra nőttek – írja az Oilprice az ENSZ, a Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre és a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) közös jelentésére hivatkozva.

"A tőkeemelések legutóbbi növekedése a szél- és napenergia költségeinek csökkenése mellet történtek, ez pedig lehetővé tette a minden eddiginél olcsóbb megawattórák piacra kerülését. A múlt héten a BNEF egy másik jelentésében az állt, hogy a villamosenergia-termelésben a szél és a napenergia nyomás alá helyezte a hagyományos erőműveket.

A legfrissebb adatok szerint a kínai megújuló beruházások 2016-ban 31 százalékkal nőttek, tavaly pedig valóságos „napenergia boom” történt az országban. 2016-hoz képest 58 százalékkal többet, 86,5 milliárd dollárt költöttek napenergetikai fejlesztésekre. Így 2017-ben összesen 53 gigawatt mennyiségű napenergia került a kínai elektromos hálózatba.

Globálisan Ausztráliában, Mexikóban és Svédországban történt jelentős megújuló-energetikai beruházás, míg az Egyesült Államokban 6 százalékkal 40,5 milliárd dollárra csökkent a megújulókba áramló pénz nagysága.

Forrás: Oilprice