Hír

Hibás alkatrészeket találtak a Flamanville atomerőműben

NRGreport | 2018.04.12. 09:04

Tovább emelkedhet a franciaországi Flamanville atomerőmű harmadik reaktorának becsült építési költsége, és tovább csúszhat a beruházás megvalósulása, miután a fővállalkozó EDF vizsgálata minőségi problémákat tárt fel az épülő erőműben. A becsült költségek már eddig is az eredetileg tervezettnek háromszorosára nőttek, a tervezett átadás pedig hétéves csúszásban van – írja a Guardian cikkére hivatkozva a Porfolio.

A társaság márciusban végzett ellenőrzései hegesztési problémákat tártak fel az észak-franciaországi erőműben – közölte az EDF. A "minőségi eltéréseket" a termelt hőt a villamos energia előállítására szolgáló turbinákhoz szállító mintegy 150 csövön észlelték.

Az EDF most további vizsgálatokat végez az esetleges további hibák felderítésére, amelyekről májusban kell jelentést benyújtania a francia nukleáris hatóság, az ASN számára. 

Elképzelhető, hogy az ellenőrzéseket és az engedélyezési folyamatot követően a projekt ütemezésének és költségvetésének további módosítása válhat szükségessé – figyelmeztetett az EDF.

A Flamanville atotmerőmű harmadik, 1650 megawattos reaktorának építkezése 2007-ben kezdődött. A beruházás költségét eredetileg 3,3 milliárd euróra becsülték, és az eredeti terv a termelés 2012-es indulásával számolt. A becsült költség azóta 10,5 milliárd euróra emelkedett, a határidő pedig 2019 végéig tolódott ki, azonban az EDF legutóbbi bejelentése után nem lenne meglepő, ha tovább csúszna a projekt megvalósulása, költségei pedig tovább emelkednének.

A társaság zászlóshajó projektjének idő- és költségkeret-túllépése az Egyesült Királyságnak is rossz hír, mivel az hasonló problémák felmerülésének esélyére utal a szintén az EDF által épülő Hinkley Point atomerőmű esetében is.

A Guardian eredeti cikke itt érhető el.

  NRGreport
Címkék
#atomerőmű   #Flamanville  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.