NRGreport
Menü

Jönnek a nulla energiaigényű házak - VIDEÓ

A tervek szerint 2050-re minden EU-s otthon energiatakarékos lenne. Ezzel nem csak a fűtésszámla csökken, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A magyar feliratos videóban láthatja a részleteket.

 

2021. január 1-jétől az EU-ban minden újépítésű háznak nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is. Emellett az Unió bevezet egy egységes minősítési rendszert az épületek energiateljesítményére.

Az EP-képviselők az áprilisi plenáris ülésen szavaznak az új szabályokról, amelyekről előzetesen már megállapodtak a Tanáccsal. A módosítás többek közt kitér az alábbiakra: a régi, energiapazarló épületek felújítására hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk a tagállamoknak. Az új szigeteléssel 2050-re az európai épületek alig fogyaszthatnak majd energiát, az EU-nak ösztönöznie kell az olyan okostechnológiák használatát, amellyel csökkenthető az energiafogyasztás, a jövőben minden új épület parkolóhelyein elektromos töltőállomásokat kell telepíteni.

Ezzel a tagállamok kezébe adtuk az eszközöket ahhoz, hogy a jövőben energiatakarékosabb lakásokat és házakat építsenek” – mondta Bendt Bendtsen (néppárti, dán) jelentéstevő

Az EU-ban fogyasztott energia 40%-át fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére. Az európai házak közel 75%-a pazarolja az energiát.

Magyarországon fűtésre, meleg vízre és főzésre használják a háztartási energiafogyasztás 80%-át, és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak.

 

Forrás: europarltv.eu