NRGreport
Menü

Egymás után kapcsolják le a szénerőműveket az Európai Unióban

Címlap | NRGreport | 2018-04-16 07:41

Finnország kormánya 2029-től megtiltja a szén felhasználását az energiatermelésben – de lehet, hogy ezt az intézkedést már korábban meghozzák. A lépés segíti a függetlenedést az orosz szénszállításoktól is –írja a Piac és Profit az Euractivra hivatkozva.

Kimmo Tillikainen finn környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a korábban tervezett 2030 helyett már 2029-től megtiltják a széntüzelésű erőművek működtetését. Tillikainen, aki az ügy elkötelezett híve, felmérésre adott megbízást, hogy kiderítsék: nem lehetne-e már 2025-re kiszállni a szénenergiából.

Finnország elmaradt a többi skandináv országtól a környezettudatos energia-szerkezet kialakításában, még a szénerőművek adják a szükséglet 10 százalékát. A kormány lépése segíti az Oroszországtól való függetlenedést is: a szénerőművek szükségletének 66 százaléka onnan származik.

A finn energiaipar hevesen tiltakozott a kormány tervei ellen. Válaszul ígéretet kaptak: a cégek, amelyek korábban felhagynak a széntüzeléssel, kerek 90 millió eurós alapból kaphatnak támogatást megújuló energiaforrásokba való beruházáshoz.

Franciaország is lépett

A nyugat-európai országok egymás után jelentik be, hogy megszabadulnának a széntüzelésű erőműveiktől. Franciaország a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába kíván kerülni – mondta el a Világgazdasági Fórumon Davosban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, hozzátéve – a világnak konkrét fellépésre és eredményekre van szüksége. Ennek érdekében Franciaország 2021-ig leállítja széntüzelésű erőműveit.

Franciaország energiaszerkezetét az atomenergia dominálja, a szén alig egy százalékot képvisel. Macron arra vállalt kötelezettséget, hogy a széntüzelésű erőműveket 2021-ig bezárják és – a választási kampályában megadott időhöz képest egy évvel korábban – 2022-ben a széntermelést is megszüntetik.

Portugáliában és Skóciában is előznek a megújulók

Nemrég arról írtunk, hogy Portugália történetében először idén márciusban több megújuló villamos energiát termelt az ország, mint amekkora a teljes havi fogyasztása volt; a megújuló alapon termelt 4812 GWh villamos energia a hónapban elfogyasztott 4647 gigawattórányi mennyiség több mint 103 százalékát tette ki - jelentette az ország megújuló energia szövetsége. 

A szélenergiával szerencséje van a nyugat-európai tengerparti országoknak. Skócia egyetlen hónap alatt képes volt 5 millió háztartás ellátásához elegendő energiát termelni csak szélerőművek segítségével írta az NRGreport. Ez azért is meglepő, mert az országban nagyjából fele ennyi háztartás van. A WWF elemzése alapján a skóciai szélerőművek az év első három hónapjában 5 millió megawattóra elektromosságot állítottak elő. Ez a korábbi, 2017-es rekordadathoz képest 44 százalékos növekedést jelent.

2017-ben az ország energiaszükségletének 68 százalékát fedezték megújuló energiaforrások. 2018 első negyedében március 1-e volt a legtermelékenyebb nap, ekkor 110 149 megawattóra elektromos energiát generáltak a szélerőművek – ezzel 9 millió otthon napi szükségletét fedezhették volna. A teljes energiaszükséglet az érintett napon nagyjából fele volt a szélenergia segítségével előállított energiának.

A szénerőműveket nem mindenki dobná ki

Csehország hatodik leggazdagabb emberének tartott Pavel Tykac, a vagyonából egy milliárd eurót költene arra, hogy felvásároljon elöregedő szén, -és gáztüzelésű erőműveket Európában A milliárdos meggyőződése szerint a hőerőművekre néhány évtizeden belül sokkal nagyobb szükség lesz, mint most. Európában ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a megújulók, azonban az elektromos hálózat megfelelő terhelése szempontjából elengedhetetlenek lesznek a folyamatos teljesítményt biztosító hőerőművek. A nap ugyanis nem mindig ragyog, a szél pedig nem mindig fúj, vagy nem akkor, amikor az elektromos hálózaton terhelési csúcsok vannak.

NRGreport