Címlap

A MOL felkészült a jövőre – új üzletágakat fejleszt a magyar multi

Támogatott tartalom | 2018.04.18. 05:47

Évi ötvenmillió gumiabroncs gyártásához elegendő alapanyagot állít elő a Mol és a JSR Corporation új szintetikus gumigyára Tiszaújvárosban. Az alapanyag iránti világpiaci kereslet dinamikusan nő, így a csoport petrolkémiai piaci részesedése várhatóan tovább erősödik a régióban és Európában.

A közelmúltban adták át a Mol csoport és japán partnere, a JSR Corporation szintetikus gumigyárát (S-SBR) Tiszaújvárosban. Az új termelőegység évi 60 000 tonna oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) állít elő, amely a világ egyik legkeresettebb vegyipari terméke.

Prémium alapanyag

Az oldószeres eljárással készült sztirol-butadién polimer (S-SBR) speciális tulajdonságai miatt jó alapanyag. Különleges molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy a belőle készülő gumiabroncs kiváló nedves tapadással és gördülési ellenállással rendelkezzen, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és javítja az üzemanyag hatékonyságát. (Az autógumi gördülési ellenállása körülbelül 15%-ban befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást; ebben a futófelület körülbelül 50%-ban játszik szerepet).

Az egyedi tulajdonságok az S-SBR előállítása során alkalmazott oldószeres eljárásból is adódnak. A polimerizációs technológiát szabályozva ugyanis növelhető az abroncsok teljesítménye, csökkenhető a gördülési ellenállás, javítható a kopásállóság és a fékezéskor fellépő tapadás. Ennek köszönhetően az S-SBR a prémium kategóriás gumiabroncsok összetevője, melynek piaca szintén dinamikusan nő.

A Mol és a JSR Corporation még 2013-ban döntöttek úgy, hogy Tiszaújváros szintetikus gumigyárat hoznak létre. Az építkezés 2015-ben kezdődött, az avatására 2018 márciusában kerül sort.

Az idei a második gyárátadás az elmúlt két évben: 2015-ben butadién gyárat avattak. A beruházások folytatódnak, 2021-ben poliol üzem indítását tervezi a cég. Valamennyi a vállalat 2030-as stratégiájának része, melyet két éve hirdettek meg. Eszerint a meglévő a szénhidrogénkutatás, -termelés és a feldolgozás mellett más területekkel szélesíti portfolióját a Mol. A petrolkémia az egyik ilyen terület, mivel a csökkenő üzemanyag feldolgozás miatt felszabaduló finomítói kapacitásokat is képes hasznosítani.

A jövő üzletága

A petrolkémiai tevékenység kiemelt fontosságú a Mol Downstream üzletágában. Az integrálással az anyavállalat értéklánca a „kőolajtól a műanyagokig” bővült, melynek köszönhetően a teljes hazai feldolgozási tevékenység hatékonyan, nemzetközi mércével mérve is versenyképesen működhet.

A világon folyamatosan nő az igény a magas minőségű vegyipari termékek iránt. A fejlődő országok motorizációja miatt gumiabroncsoké lesz az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmens a következő négy évben piackutatók szerint. Mivel természetes kaucsuk nem áll rendelkezésre olyan mértékben, hogy a növekvő igényeket kielégítse, a piac mesterségesen előállított alapanyagokra kell, hogy támaszkodjon.

A Mol Petrolkémia az európai polimer piacon 4,5 százalékos piacrésszel rendelkezik, ami Közép-Európára vetítve 19 százalékos piacrészt jelent. A régió petrolkémiai iparában és európai szinten is a tíz legjelentősebb polimer gyártó közé tartozik.

A csoport petrolkémia üzletág EBITDA-eredménye az elmúlt években háromszorosára nőtt, jóval meghaladja az évi 100 milliárd forintot. A stratégiában kijelölt 4,5 milliárd dolláros (1000 milliárd forintos) petrolkémiai befektetések jelentős része Tiszaújvárosban fog megvalósulni.

Az új gyárban a nyári tesztüzem után várhatóan ősztől indul a termelés. Az üzemben előállított 60 000 tonna műgumi 50 millió gumiabroncs gyártásához biztosít alapanyagot.

  Támogatott tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.