Hír

Hamarosan eldől a horvát LNG-terminál sorsa

NRGreport | 2018.04.18. 12:05

Május végén ismerteti Horvátország a várhatóan 2020-ban üzembe lépő, az EU által is támogatott új LNG-terminál kapacitástendereinek eredményét.

Az innen beszerezhető földgáz iránt a tender első körében a vártnál jóval szerényebb érdeklődés mutatkozott, ez pedig ismét megakaszthatja a több mint egy évtizede tervezett fejlesztést – írja az Euractivra hivatkozva a Porfolio.

A Krk-sziget partjainál tervezett LNG-terminál által fogadandó gázszállítmányok kapacitásainak értékesítésére kiírt pályázatok eredményeit május 28-án hozzák nyilvánosságra, amelyek a projekt életképességét is alapvetően meg fogják határozni. Amennyiben ugyanis nem mutatkozik kellő érdeklődés a projekt, illetve a gáz iránt, úgy az úszó LNG-terve akár a polcra is kerülhet; márpedig a tenderek április 8-án zárult első köre nem váltott ki akkora érdeklődést, amekkora a projektet életképessé tenné. A kereslet az első fordulóban mindössze a teljes kapacitás 4 százalékát érte el.

A terminál kapcsán Magyarország is többször jelezte korábban érdeklődését a beruházás, illetve az innen várható földgáz iránt és a Porfolio értesülései szerint Magyarország részt vett a kapacitások értékesítésére kiírt eljárásban is. Igaz, a magyar-horvát gázvezeték egyelőre csak Horvátország irányába használható, de Zágráb ígéretet tett rá, hogy 2019-re kétirányúsítják azt. A tender második köre május 6-án zárul, amennyiben pedig szükséges, egy harmadik kört is tarthatnak május 23-i zárással – mondta Goran Francic, az LNG Hrvatska a Reutersnek.

A terminál tervezett kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente, megépítése pedig nem csak Magyarország, de az EU számára is kiemelten fontos projekt, mivel ezáltal csökkenthető Közép-Kelet-Európa függősége az orosz gáztól.

  NRGreport
Címkék
#LNG-terminál  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.