NRGreport
Menü

AZ olasz Eni a fúziós erőműben látja az energiaipar jövőjét

Címlap | NRGreport | 2018-04-27 16:07

Paks II. 3600 milliárd, a jövő fúziós reaktora pedig 5000 milliárd forintba kerülhet. Nincs szennyezés, a fűtőanyag pedig egymillió évre elegendő. Az olasz Eni már üzletet szimatol a fúziós energiában.  

Az olasz energetikai nagyvállalat, az Eni az egyetlen olyan globális vállalat, amely jelentős összeget költ a még kutatás-fejlesztési fázisban lévő fúziós reaktorok fejlesztésére. Nagy riválisaival, a Shell-el vagy a Bp-vel a megújuló energiaforrásokra történő átállást is vizsgálják, hiszen az éghajlatváltozás és az elektromos közlekedés terjedése hosszú távon kétségessé teszi a szénhidrogénekre épülő energiavállalatok jelenlegi üzleti modelljét.

50 milliót tettek a jövő energetikájába

Az elmúlt hónapban az Eni 50 millió dollárt (12,5 milliárd forintot) különített el olyan projektekre, amelyek a magfúzió ipari megvalósításáról szólnak – írja a Reuters.

Így működik a Nap is

A fúziós reaktor olyan energiatermelő eszköz, amely az egyes atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap és a csillagok ezt az energiafajtát használják. A fúziós erőmű alapanyaga deutérium és lítium. A deutérium a hidrogén izotópja, a vízből viszonylag egyszerűen kivonható. A lítiumot besugárzással tríciumra bontják, ez is egy hidrogénizotóp. A tórusz formájú reaktorkamrába a trícium és deutérium keverékét juttatják be. 15 millió fokosra hevítik és az így keletkező ionokat mágneses térrel körpályára kényszerítik. A reakcióban hélium keletkezik, ami a légkörben is előforduló semleges, nem sugárzó gáz.

5 gramm üzemanyagból lesz áram

Egy időben kb. 5 gramm üzemanyag van a reaktorkamrában, így még ha megsérülne is a kamra, különösebb környezeti sugárterheléssel nem kell számolni. A reaktor fala bórral ötvözött acél. Azért van benne bór, mert az jól befogja a reakció közben keletkező neutronokat, és így megakadályozza, hogy a környezetbe kikerüljenek. A reaktor falát folyékony fémmel hűtik. Az így elvezetendő hővel turbinákat hajtanak meg. A turbina villamos generátort működtet, amivel a villamos hálózatba lehet táplálni az áramot.

Technológiai áttörés lesz

Az Eni számára a fúziós reaktort a Massachusetts Institute of Technology fejleszti. "A megújuló energiára való áttérés után a technológiai áttörés a nukleáris fúzió lesz" - nyilatkozta az Eni technológiai vezetője, Roberto Casula a Reutersnek.

Egymillió évre elegendő tüzelőanyag van a Földön

A fúziós erőmű tüzelőanyaga rendkívül nagy mennyiségben áll rendelkezésre a Földön, gyakorlatilag egymillió évre elegendő és nincs nagy mennyiségű sugárzó hulladék, így összehasonlíthatatlanul környezetkímélőbb, mint a hagyományos, urán alapú atomerőmű. A jelenleg működő nukleáris erőművekhez viszonyítva jelentős előnynek számít, hogy a technológia biztonságosabb: üzemzavar esetén a fúziós folyamat leáll.

Szupertechnika

Hátránya, hogy sok csúcstechnológiai elem szükséges a megépítéséhez: hélium hűtőrendszer az abszolút nulla fok közelébe, szupravezető mágnesek, nagy energiájú felfűtő antennák, nagy teljesítményű tetródák, vákuumszivattyúk, divertorok stb. A folyamat beindítása meglehetősen sok energiát igényel, üzemeltetéséhez pedig tríciumra van szükség, ami ugyan a folyamat során keletkezik, de pillanatnyilag kevés áll rendelkezésre belőle a Földön.

20 milliárd dollárba kerül

Az olasz energia multi becslése szerint 20 milliárd dollárba fog kerülni egy 200 megawattos fúziós reaktor kifejlesztése. A Massachusetts Institute of Technology által létrehozott Commonwealth Fusion System arra törekszik, hogy részesedésért cserébe, az Eni-n kívül más cégeket is bevonjon a fejlesztés finanszírozásába.

Paks 2-vel összehasonlítható az ára

Forintra átszámolva egy fúziós reaktor kifejlesztése 5000 milliárd forintba kerül, a Paks II. project költségeit pedig jelenleg 3600 milliárd forintra taksálják. Ezek után felvetődhet a kérdés, hogy melyik az igazán jó befektetés a jövőbe.

NRGreport | Forrás: Reuters, NRGreport