Címlap

Új villámtöltő-hálózat épül Közép-Európában

NRGreport | 2018.05.02. 12:00

118 villámtöltő-állomás építése indul meg hamarosan a közép-és kelet-európai térség átjárhatóságát biztosítva hét országban. A CEUC (Central European Ultra Charging) elnevezésű projekt keretében Ausztriában, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Szlovákiában, Olaszországban, és szerencsére Magyarországon is működésbe lépnek majd a töltők, ezzel egy jól járható folyosó nyílik Németország, az olasz csizma, és a Fekete-tenger felé is.

A CCS szabványt támogató 150 és 350 kW teljesítményű DC töltők az autópályák melletti pihenőknél, benzinkutaknál kapnak helyet, és állomásonként 4, 8, vagy 16 töltőpont várható. A közzétett térkép alapján Magyarországon Győrnél az M1-es mentén, Nagykanizsánál az M7-es pihenőjében, az M5-ös autópályán Kecskeméten és Szegednél is, az M3-ason Gyöngyös és Nyíregyháza magasságában, valamint Budapesten és az M0-ás körgyűrű mentén létesülnek töltőállomások.

A projektet az osztrák energetikai vállalat, a Verbund AG koordinálja, a partnerek között pedig az Enel, a GreenWay, az OMV, és a Smatrics neve szerepel, melyek közül a legutóbbi lesz a fő szolgáltató, és a felelős az egész hálózat karbantartásáért. A 65 millió eurós beruházást az Európai Unió az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) finanszírozásával támogatja. A 118 helyszínen való munkálatok 2020 végére fejeződnek be, a legelső töltőállomások pedig már tervezés alatt állnak.

A közép-európai régiót gyakran meglehetősen mostohán kezelik a töltőhálózatokat kiépítő vállalatok, ami miatt idáig csak epekedve figyeltük a kontinens nyugati felén folyó nagyszabású infrastruktúra-fejlesztéseket. Azonban szerencsére nem a CEUC a legelső európai projekt, ami már egy jól használható hálózatot kínál a villanyautósok számára Magyarországon és a környező országokban 2020 környékére. Az EAST-E például kifejezetten Csehországra, Szlovákiára, és Horvátországra fókuszál, és ugyan a töltők teljesítménye meg sem közelíti a 150 kW-ot, az Adriai-tengerre vágyó magyaroknak nagy segítséget jelenthet az utazás során. Magyarország szempontjából a NEXT-E projekt a legfontosabb, ami a régiónk hat országában (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia) összesen 252 töltőhely kialakítását tűzte ki célul, melyek közül 30 ultragyors, 150-350 kW teljesítményű lesz. És persze néhány 350 kW-os villámtöltőt az IONITY-től is kapunk, ez a hálózat viszont nem nyúlik túl a Duna vonalán.

Az első IONITY európai töltőhálózat térképe, itt található.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.