Innováció

Elkészült a hordozható atomreaktor, a NASA már le is tesztelte

NRGreport | 2018.05.04. 09:00

A vártnál is jobban teljesített a Kilopower névre keresztelt hordozható atomreaktor, így ha minden jól megy, 2019 végén már a Mars-utazásra készíthetik fel.

Ahhoz, hogy a jövőben képesek legyünk embert küldeni a Marsra – vagy létrehozni egy holdbázist, esetleg hosszú űrutazásokat tenni –, mindenképpen energiára van szükség. Ez azonban komoly fejtörést okoz a szakembereknek, hiszen ha kolonizálni szeretnénk a Marsot, ahhoz nem elegendő "egy-két rakétányi" üzemanyag: folyamatos ellátásra van szükség. Most úgy tűnik, megszületett a megoldás.

A NASA, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriummal és a Szövetségi Energiahivatallal közösen jelentette be még januárban, hogy megépítették a hordozható, miniatűr atomreaktort. A Kilopower 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani – a NASA szerint utóbbi esetén elég lenne 10 darab, hogy egy egész Mars-bázist működtessen. Persze a januári bejelentéskor még hátra volt a nagy teszt, mostanra azonban sikerrel vették ezt az "akadályt" is.

Gizmodo beszámolója szerint a tesztek a vártnál sokkal jobb eredményt hoztak, így hamarosan megkezdhetik a repülési teszteket is. Márciusban egy 20 órán át tartó tesztre vitték az eszközt Nevadába. Mint kiderült, "alapjáraton" több energiát termelt a rendszer, mint azt várták – 4 KW-ra számítottak, de ennél többet termelt a reaktor. Emellett extrém behatásoknál is stabilan működött. A hűtés megszüntetése vagy "feltekerése" mindössze 15 fokos, vagy még annál is alacsonyabb hőingadozást eredményezett a magban.

David Poston, a reaktor tervezője szerint a benne található urán-235-nek olyan alacsony a sugárzása, hogy az emberre egész biztosan ártalmatlan. Emellett úgy alakították ki, hogy a rendszer önmagát tartsa karban, így szinte emberi beavatkozás nélkül is képes működni.

A következő másfél évben további tesztek várnak a Kilopowerre, és ha azt is sikerrel veszi az eszköz, már készülhet is a Mars-utazásra.

  NRGreport
Címkék
#hordozható atomreaktor   #Mars   #NASA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.