NRGreport
Menü

Erősen kezdte az évet a MOL-csoport

A MOL-csoport a mai nap tette közzé a 2018. I. negyedévi pénzügyi eredményeit. A vállalatcsoport az előző év azonos időszakához képest 2%-kal magasabb, 625 millió dolláros újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t ért el, így jó úton halad ahhoz, hogy év végére elérje a 2,2 milliárd dolláros éves EBITDA célkitűzését.

A vállalatcsoport újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 625 millió dollár volt, ami 2%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Mind a Kutatás-Termelés, mind pedig a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág eredménye jelentősen növekedett. Az alacsonyabb finomítói és petrolkémiai árrések kevésbé kedveztek a Downstream üzletágnak. A vállalatcsoport nettó profitja 238 millió dollár volt.

A Kutatás-Termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja 31%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, így elérte a 287 millió dollárt, ami az emelkedő olajáraknak, a magasabb termelésnek és az alacsonyabb költségeknek tudható be. Az átlagos napi termelés elérte a 110 ezer hordó olajegyenértéket, köszönhetően annak, hogy tavaly év végén elkezdődött a kőolajtermelést az Északi-tengeren található Catcher területen, és a többi északi tengeri mezőn is normalizálódott a termelés.

A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja a tavalyi évi rekord magas összegről 33%-kal esett vissza, és végül 218 millió dolláros összeggel zárta a negyedévet, mivel mind a petrolkémiai, mind pedig a finomítói árrések visszaestek, amihez az olajárak további emelkedése, valamint a karbantartási munkálatok is hozzájárultak.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens az eddigi legjobb első negyedéves eredményét produkálta, és 81 millió dolláros EBITDA-t ért el 2018 első negyedévében. A 48%-kal magasabb eredmény mögött az erősödő üzemanyag eladás, és a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll. Az üzemanyag fogyasztás 3 százalékkal növekedett a kelet-közép-európai régióban a tavalyi évhez képest, kedvező külső környezetet teremtve ezzel az üzletág számára.

A Gáz-szállításiüzletág tiszta EBITDA-ja idén 21 százalékkal emelkedett a magasabb szállítási volumeneknek és az alacsonyabb költségeknek köszönhetően, így 85 millió dollárra nőtt 2018 első negyedévében.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: „Az első negyedévben magas bázisról sikerült tovább növelnünk a vállalatcsoport EBITDA-ját, ami igazolja rugalmas, integrált üzleti modellünk sikerességét, továbbá jó alapot teremt ahhoz, hogy idén is sikeres évet zárhassunk és folytassuk a vállalat stratégiai átalakítását. Az olajárak emelkedése valamint a regionális kereslet bővülése, és így a Kutatás-Termelési és Fogyasztói Szolgáltatások üzletágak kiemelkedő eredménynövekedése több mint ellensúlyozták a finomítói és petrolkémiai árrések csökkenése okozta alacsonyabb Downstream eredményt.”

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

Forrás: MOL