NRGreport
Menü

Az USA gázpiaca a vihar előtti állapotban

Az USA gázpiaca sokkal kevésbé van most a figyelem középpontjában, mint az olajpiac, pedig a háttérben egyre inkább sűrűsödnek a jelek, hogy itt is egyensúlytalanság alakul ki. Az alacsony gázárak ugyanis nem feltétlenül lesznek elegendőek, hogy a következő téli időszak előtt elegendő mennyiségű gázt tároljanak be a szereplők, miközben a gázkészletek nagysága alatta van az elmúlt öt év átlagának. Az ajánlóban két részvényt is kiemelek – Antero Resources és Cabot Energy- melyek nyertese lehet egy emelkedő árkörnyezetnek.

Az alábbi ábra nagyon jól mutatja, hogy miként áll a betárolt gáz mennyisége az USA-ban. Az idei fűtési szezon végével a készletek 2014 óta a legalacsonyabb szinten vannak. Ha a mostani árszint nem változik, akkor várhatóan a betárolás messze nem lesz olyan erős, mint amire szükség lenne, emiatt pedig könnyen elképzelhető, hogy a télen jelentős áremelkedést látunk.

USA betárolt földgáz mennyisége (milliárd köbláb)
Forrás: EIA

Az USA földgázpiacát leginkább meghatározó rövidtávú tényező a palaolaj termelés felfutása. A palaolajjal együtt ugyanis rengeteg gáz kerül ki a felszínre, a Permian mezőn például 1:2 az arány, vagyis 1 hordó olaj mellett 2 hordó egyenértékes gáz kerül kitermelésre. Emiatt idén nagyon megnőhet a gázkitermelés mértéke: az EIA adatai szerint a 2017-es 73,6 milliárd köbláb/nap termelés idén 81,1 milliárd köblábra(+7,5 milliárd köbláb/nap), jövőre pedig további 1,7 milliárd köbláb/nappal emelkedhet.

A fogyasztói oldal ilyen jelentős kínálatot egyelőre nem tud felszívni: az EIA szerint idén 4,2 milliárd köbláb/nap mértékben nő az USA fogyasztása, míg 2019-ben további 0,7 milliárd köbláb lehet ez. Az igazi kérdés azonban az export emelkedése lehet: 2017-ben 0,4 milliárd köbláb/nappal, 2018-ban 2,2 milliárd köbláb/nappal, míg 2019-ben akár 4,4 milliárd köbláb/nappal emelkedhet az export, főleg az új LNG termináloknak (Sabine Pass, Cove Point) köszönhetően.

USA gázexport növekedése (milliárd köbláb/nap)
Forrás: EIA

Az EIA elemzése azonban egy dolgot nem tud előre jelezni: mekkora helyettesítés lesz az olcsó gáz miatt a piacon. Ez vonatkozik az energiatermelésre (gáz alapú áramtermelés) vagy éppen a közlekedésre - még emlékszem Picken amerikai szenátor tervére, hogy gázalapra kéne átalakítani az USA nehéz teherautó közlekedését, ami 15 milliárd köbláb/nappal növelné a gázfogyasztást, miközben 1 -1,5 millió hordóval csökkenő az USA olajfogyasztása. Miközben a gáz LNG formában történő exportja is felfut. A tárolókban mindenesetre van hely, hogy a többletgázt elhelyezzék az amerikaiak.

A piacon elterjed vélekedések szerint azonban a 3 USD/MMBTu ár alatt az USA gázkitermelése lassabb lehet, és a gáztárolók feltöltése sem lesz elegendő. Ez akár az árak elszállását is okozhatja a téli időszakban.

Két részvényt szeretnék kiemelni, melyek nyertesei lehetnek ennek a folyamatnak. Mindkét cég amerikai gáztermelő, az árfolyamok az alacsony árak miatt meglehetősen nyomottak.

Antero Resources (AR US) Nyugat Virginia legnagyobb gázkitermelő cége 9,5 milliárd köbláb gáztartalékkal. A cég naponta 675 millió köbláb földgázt termel, vagyis 0,8%-át a teljes USA kihozatalnak. A cég vezetékekkel is rendelkezik, de a gázkitermelés és értékesítés adja a bevételek 60%-át. A társaságnak közel 6 milliárd dollár a piaci kapitalizációja, naponta 1,5-3 millió részvény forog ebből. A papírok árazása jelenleg kedvező: a cég 2018-as várható 2,02 milliárd eredmény mellett 5,6x-os EV/EBITDA és 14,1-es PER mutató mellett forog, ami messze alatta van a piaci átlagnak. Az elemzők egyébként növekvő termelés mellett emelkedő EBITDA-ra számítanak: 2020-ra 2,57 milliárd dollár EBITDA-t érhet el a vállalat.

A Cabot Energy (COG US) egy független gázkitermelő cég, 7,4 milliárd köbláb gáztartalékkal. A társaság tartalékainak 96%-a földgáz Pennsylvaniában, Oklahomában, Texasban és a déli partvidéken. A társaság EBITDA-ja 2018-ban az elemzők szerint 1,21 milliárd dollárt érhet el, a részvény árazása kedvező: 2018-as eredménnyel számolva 9,2x-es EV/EBITDA és 21,6-os PER mellett forog. A drágább árazás a termelés gyors felfutása miatt alakult ki: az elemzői várakozások 2020-ra az 1,9 milliárd dollár EBITDA elérését célozta meg. A Cabot Energy 10,6 milliárd dollár kapitalizációval rendelkezik, a cég részvényeivel likvid kereskedés folyik, napi 5-6 millió részvény cserél gazdát. A célszintek az Anteronál 50 dollár, a Cabot-nál 40 dolláros szint mellett vannak. Ezek a részvényárszintek 4 USD/MMBtu USA gázár mellett érhetőek el.

Antero Resources és a Cabot Energy árfolyam alakulása
Forrás: Bloomberg

 

Forrás: Erste Befektetési Zrt.