NRGreport
Menü

Hol épülnek naperőművek Magyarországon? – Interaktív térkép

Egyedülálló és hiánypótló adatbázist készített az Energiaklub a 2016. évi KÁT-dömping során kiadott engedélyek adataiból. 

Jelenleg ez az egyetlen nyilvános információforrás, amely megmutatja, melyik településen mekkora kapacitású naperőművek felépítését tervezik a beruházók.

Mi az, hogy KÁT?

A kötelező átvételi (KÁT) rendszer arra szolgál, hogy támogassa a megújuló energiás beruházásokat. Ennek keretében a megújuló erőművek egy bizonyos időtartamig a piacinál magasabb áron adhatják el az általuk termelt áramot, amennyiben a Magyar Energetikai és Közmű-Hivataltól (MEKH) kaptak erre engedélyt.

2016-ban szabályos roham indult KÁT-engedélyekért, ugyanis tudható volt, hogy a következő évtől szigorodnak a feltételek, és 25-ről 13 évre csökken az az időtartam, amíg a magasabb átvételi ár jár.

A MEKH ekkor rekord mennyiségű, nagyjából 2000 engedélyt adott ki 500 kW és az alatti naperőművek építéséhez.

Titkolózik a hivatal

Az Energiaklub többször kért összefoglaló adatokat a MEKH-től arra nézve, hogy melyik településen hány kW kapacitásra adtak ki engedélyt. A MEKH ezt a táblázatot nem adta ki számunkra, ezért kézzel, egyesével kellett elvégeznünk a hivatal honlapjára kép formátumban felrakott, szkennelt engedélyek feldolgozását.

Így összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt dolgoztunk fel. Az adatokat a lenti térképen a települések mellett szereplő piros körökre kattintva lehet elérni.

A térképen szereplő, hiánypótló adatok rendszerirányítói szempontból is fontosak, hiszen ekkora mennyiségű naperőművi kapacitás már komolyan érezhető lesz a villamosenergia-rendszerben, a hálózatfejlesztés szempontjából pedig lényeges, hogy területileg hogyan helyezkednek el a kapacitások.

Az interaktív térképet itt elemezheti.

Forrás: Energiaklub